Appreciative Inquiry (AI) laat zich het best vertalen als: waarderend onderzoek. Het is een verandervisie en –strategie met als uitgangspunt dat een systeem zich positief ontwikkelt, zodra mensen gezamenlijk gaan onderzoeken wat er werkt, en wat ze graag willen voor de toekomst. Op basis van die gesprekken gaan betrokkenen manieren verkennen om sterktes verder in te zetten, en stappen te zetten in de richting van de toekomst die ze samen de moeite waard vinden.
Systematisch onderzoek van sterktes doet verbinding groeien: het inspireert tot nieuwe beelden over de toekomst, én creëert energie om die toekomst waar te willen maken. AI helpt om de diversiteit aan kennis, deskundigheid en belangen te mobiliseren en te verbinden. Dat is de ideale voedingsbodem voor nieuwe maatschappelijke en organisatorische oplossingen, gedragen door (grote) groepen stakeholders.
Beide woorden in Appreciative Inquiry zijn van belang:
- appreciative betekent dat de aandacht continu gericht is op datgene waar je meer van wilt zien
- inquiry zegt iets over de benadering: de uitnodiging aan mensen om onderzoeker te worden van hun praktijk en samen te werken aan duurzame verandering..
Binnen Kessels & Smit werken veel collega’s in projecten op basis van Appreciative Inquiry. Daarnaast schrijven we over AI, doen er onderzoek naar, en leiden we mensen op in deze veranderfilosofie.
In diverse activiteiten werken we daarvoor samen met de Case Western Reserve University uit Cleveland, de bakermat van AI. Samen met pioniers als David Cooperrider en Ronald Fry begeleiden we bijvoorbeeld de Appreciative Inquiry Lerende Netwerken in Vlaanderen. Kessels & Smit was daarnaast in 2012 mede-initiatiefnemer van de vijfde AI wereldconferentie in Gent.
Lees de cases
-
Een cultuur van zorgzaamheid
De hele organisatie in bewegingDe bestuurder van een universitair ziekenhuis droomde van een cultuur met zorg als centrale waarde, in meerdere opzichten. Ten eerste de kwaliteit van zorg aan patiënten. Ten tweede zorg voor elkaar: de kwaliteit van samenwerkingsrelaties en de mate waarin collega’s betrokken zijn bij elkaar. Ten derde zorg voor jezelf: veerkracht en persoonlijke aandacht. Zijn vraag was: Hoe krijg je in een grote organisatie mensen mee in dit verhaal? Hoe zorg je voor concrete vertalingen naar ieders dagelijkse werkpraktijk? Aanpak Het werd een project dat verschillende jaren liep, en bestond uit een diversiteit aan activiteiten. Zo hebben we World Cafés georganiseerd met alle leidinggevenden over de vraag hoe ze vanuit hun rol een cultuur van zorgzaamheid mogelijk maken. In sessies met het directieteam hebben we gezocht naar strategieën om hun organisatie van 6.000 medewerkers mee te nemen in dit verhaal. En elk jaar vindt een ‘Dag van de Dialoog’ plaats waarbij telkens 250 medewerkers over rollen en afdelingen heen met elkaar in gesprek gaan over zorgzaamheid, waarden en cultuur. ... ›› -
Een toekomstvisie voor het onderwijs
Op landelijk niveau in gesprekDe Vlaamse minister van Onderwijs wilde graag een nieuwe richtinggevende visie en bijhorende toekomstconcepten voor het onderwijs. Een sterk en aantrekkelijk toekomstbeeld dat bovendien oplossingen zou bieden voor actuele problemen. Deze zou kunnen dienen als poolster: koersbepalend voor het vormgeven van concrete verbeteringen en vernieuwingen in het hele onderwijsveld. Het ijkpunt werd 2030. En de centrale vraag: welke toekomst zien we voor het onderwijs in onze samenleving als we zover vooruit kijken? Aanpak Het project, dat startte in 2012, kende vier fasen: analyse, ontwerp, participatie en verspreiding. Wij ondersteunden de eerste drie fasen. Tijdens de analysefase maakten we in samenwerking met Joseph Kessels een wetenschappelijk onderbouwd essay over de toekomst van het Vlaamse onderwijs. Dit diende als inhoudelijk startpunt en fundament voor meer dan 40 diepte-interviews over onderwijs met ‘denkers’ in de samenleving: kunstenaars, journalisten, politici, business leaders, religieuze leiders… Daarnaast werden focusgroepen gehouden met leerkrachten, ouders en leerlingen. Een verslag met de uitkomst van deze fase werd gepresenteerd aan de minister. ... ››