Versterken van cultuur en leiderschap
Veiligheid in het werk is, letterlijk, van levensbelang. En dat belang is helaas niet vanzelfsprekend, gezien het grote aantal ongevallen dat zich nog steeds jaarlijks in werksituaties voordoet. De vooruitgang die in de afgelopen decennia is geboekt op dit terrein, lijkt te stagneren.
Veiligheidscultuur en veiligheidsleiderschap
De focus op techniek en regels heeft zijn vruchten afgeworpen; in de afgelopen decennia is het aantal ongevallen al sterk gedaald. Maar een volgende stap is nodig. De winst die nog te boeken is, ligt vooral in het versterken van veiligheidscultuur en veiligheidsleiderschap. In de afgelopen jaren hebben we in veel projecten een aanpak ontwikkeld die deze aspecten centraal stelt.
Hoe verstevig je een cultuur waarin veiligheid niet alleen in woorden maar ook in daden centraal staat? Wat is de rol van leiderschap daarin? En wat kun je doen om de professionals die de daadwerkelijke risico’s lopen te betrekken in het verkleinen daarvan? Hoe breng je leidinggevenden en uitvoerenden op een constructieve manier met elkaar in gesprek hierover? En hoe zorg je ervoor dat er daadwerkelijk geleerd wordt van (bijna)ongevallen?
Interventies in het werk en soms daarbuiten
Om die volgende stappen te zetten, zijn we het liefst zo dicht mogelijk op de werkplek aan de slag. Werkbesprekingen, bouwplaatsrondes, projectoverleg: dit zijn de momenten en plaatsen waar we onze interventies inzetten. We zetten startwerkoverleg op, begeleiden veiligheidstoolboxes, helpen in het maken van gezamenlijke afspraken maken, en coachen leidinggevenden in hun werk.
En soms is het juist nodig om ruimte te maken voor reflectie, voor afstand van de dagelijkse hectiek. Waar zinvol, begeleiden we workshops, trainingen en conferenties.
We geloven er in dat een veiligheidscultuur niet in grote sprongen verbeterd maar stap voor stap. We sluiten aan bij het bestaande veiligheidsniveau en werken daar vandaan naar een volgend niveau.