Dollarphotoclub zzp small

3 Tips voor ZZP-ers om te bouwen aan een duurzame onderneming

This page is not available in English - View in Dutch:


In de tijd dat ik mijn eigen onderneming oprichtte, om mij van daaruit te verbinden aan Kessels & Smit, The Learning Company, vroeg iemand mij hoe ik het aandurfde om zoveel risico aan te gaan. De gedachte was dat een arbeidscontract voor onbepaalde tijd een prettige zekerheid biedt om als jong volwassene een leven op te bouwen: huisje, boompje, beestje.

Ik begreep die vraag eigenlijk niet zo goed. In dezelfde tijd hoorde ik namelijk dat vrienden, die beschikten over zo’n ‘vast' contract, met het grootste gemak door hun werkgever op straat waren gezet. Zomaar? Nou ja, ze kregen nog wel drie maandsalarissen mee. Dat was blijkbaar de waarde van zo’n arbeidscontract voor onbepaalde tijd.

 

'Out of control'

In de Zuid-Afrikaanse bush heb ik geleerd dat het een illusie is om ‘in control’ te zijn. In de natuur komt dat indringend tot je. In die omgeving kun je niet de minste pretenties hebben dat je dat zou beheersen. Doric, onze ranger, leerde ons dat het daarentegen nastrevenswaardig is om in ieder geval niet ‘out of control’ te raken. Deze les is voor mij essentieel in mijn ondernemerschap.

Als ZZP-er is de vrijheid om je eigen werk te bepalen en te kiezen een groot goed. Je bent volledig onafhankelijk en legt alleen verantwoording af aan jezelf en aan je opdrachtgever. De positie als zelfstandige zonder personeel is een ideale positie om te bouwen aan persoonlijk ondernemerschap en daarmee aan een duurzame onderneming.

Bouwen aan jouw onderneming

Tegelijkertijd sta je er wel alleen voor. Het is soms ook eenzaam. Hoe bouw je in dit spanningsveld aan een duurzame onderneming? In mijn ondernemerschap vanaf 2007, zijn in ieder geval de volgende drie dingen belangrijk geweest:

  • Stel jezelf doelen en wees daaraan trouw: Ik heb de oprichting van mijn onderneming zorgvuldig voorbereid door middel van het schrijven van een business plan. Een business plan gaat wat mij betreft niet alleen over financiën. Het begint met de uitwerking van wat jij te bieden hebt. Wat zet jij als ondernemer in de etalage? Welke waarde ga je toevoegen aan deze wereld? Tod Duncan spreekt zelfs over een ‘life plan’. Zo’n plan is wat hem betreft een must voor iedere goede ‘salesman’. Momenteel volg ik een e-cursus bij Michael Hyatt over doelen stellen en die opvolgen. Het maakt me weer bewust van het feit hoe belangrijk focus is. Wil je zicht krijgen op jouw talenten, wat jij belangrijk vindt en wat jij wilt bijdragen? Lees dan mijn blog over een eenvoudige reflectiemethodiek  die je daarbij kunt helpen.
  • Creëer een netwerk van partners: Je bent dan wel zelfstandige zonder personeel, maar dat betekent niet dat je zelfstandige bent zonder netwerk. Sterker nog: zonder netwerk red je het niet. Het hechte netwerk van opdrachtgevers én collega-ondernemers, die jou vertrouwen en die jij kunt vertrouwen, is het stevigste fundament voor jouw onderneming. Het ontwikkelen van zo’n netwerk vraagt tijd. En aandacht. Het vraagt oprechte interesse en de ambitie om de beste service te verlenen die mogelijk is. Van Jeff Walker leerde ik hoe je in een digitale omgeving door middel van een 'seed launch’ zelfs zonder duidelijke producten of diensten zo’n netwerk kunt creëren. Voor mijzelf zijn de netwerken van Kessels & Smit en de Stichting Opleidingskunde (FCE) de hechte dragende constructies van mijn onderneming.
  • Focus op the next level: Je weet wat je te bieden hebt en je hebt een hecht netwerk gecreëerd. Dan komt het erop aan dat je je ogen open houdt voor nieuwe stappen. Voor mij zijn ‘mentoren’ daarin belangrijk. Ik trek mij op aan mensen die dingen kunnen, die ik (nog) niet kan. Een van mijn leerstijlen is dan ook om de kunst af te kijken. Dat doe ik bij familie en vrienden, bij K&S-collega’s, gastdocenten van de FCE, bij onze partners in Zuid-Afrika of wat meer op afstand, via e-coaching. Daarnaast ben ik gespitst op nieuwe ontwikkelingen in mijn vakgebied en nieuwe vragen van mijn opdrachtgevers. Welke (latente) wensen zijn er? Hoe kan ik daar als ondernemer op inspringen? Dat is een interessante zoektocht die nog al eens leidt tot vernieuwende aanpakken.


Een duurzame onderneming bouw je vanuit wat jij wilt betekenen in deze wereld, jouw waarden en opvattingen. Het bouwen aan zo’n onderneming vraagt creativiteit en moed. Het geeft je echter plezier en genoegen. Mijn ervaring is dat zo’n onderneming de meest duurzame basis is om te bouwen aan je huisje, boompje, beestje.

Vraag: Wat helpt jou in het bouwen aan jouw onderneming? Post een reactie of stuur me een e-mail.

 

Wil je geüpdate worden over mijn blogs? Meld je dan aan voor de e-mail nieuwsbrief.