This page is not available in English - View in Dutch:
Samen met mijn collega’s Ans Grotendorst en Leo Dercksen ondersteun ik met plezier al vele jaren een samenwerkingsverband van drie ROC’s in Overijssel: Landstede, ROC van Twente en Deltion College. Onder de nieuwe naam Prove2Move (voorheen: Examenbank RBA4) ontwikkelen docenten van deze ROC’s proeven van bekwaamheid voor zorg, welzijn en onderwijs. Men ondersteunt ook de professionalisering van beoordelaars door middel van een training en een beoordelaarsproeve. Op 22 maart vierde Prove2Move haar 12,5 jarig bestaan met een symposium. Het was een bijzonder geslaagde dag. Veel bezoekers, veel energie….
Nog nagenietend vroeg ik mij af wat dit nu zo’n bijzonder symposium maakte. Ik kwam vijf succesfactoren op het spoor. Misschien niet wetenschappelijk bewezen, maar wel in de praktijk beproefd…!
Leg de lat hoog
Het werk dat Prove2Move doet, raakt heel veel mensen. Natuurlijk in de eerste plaats studenten die de proeven van bekwaamheid uitvoeren, maar ook docenten en beoordelaars in het werkveld. We vonden dan ook dat we de lat best hoog mochten leggen wat betreft het bezoekersaantal. Een uitdaging, want het symposium vond plaats op een werkdag. Mensen moesten dus vrij nemen. Op de ROC’s werd gewoon les gegeven, en docenten vinden het belangrijk om te voldoen aan de vastgestelde hoeveelheid contacturen. Een ‘uitnodigende uitnodiging’ en een ‘mailbom’ toen het programma bekend was, trok bijna 300 mensen naar de bijeenkomst. Het werkt: inzetten op ‘groot’.
Bouw voort op leuke ideeën
Toen we als kerngroep voor het eerst bij elkaar kwamen, kregen we meteen leuke ideeën om de dag vorm te geven. We wisten dat veel mensen zouden komen om te netwerken, om lekker bij praten. Dus daar moest plaats voor zijn. En waar kun je nu beter bijpraten dan in de kroeg? We besloten om met cafés te gaan werken waar je kon kletsen, meedenken over een vraag of feedback geven op het werk van Prove2Move. Dat idee hebben we vastgehouden en verder uitgewerkt. Op het kantoor van één van de mensen uit de kerngroep stond een grappig kartonnen opvouwkrukje. Cadeautje van een congres. Zo’n mooi kadootje wilden wij ook! En het is er gekomen: elke aanwezige kreeg een krukje om in de cafés aan te schuiven en als aandenken voor thuis. Zo zijn er meer ideeen waar we echt voor zijn gegaan. Ook al moesten we soms schipperen in verband met budget of timing. En dat was een goede zet, want ze sloegen aan.
Maak een dynamische mix van inhoud en plezier
Van meet af aan was duidelijk dat het symposium een feestje moest worden. We vierden per slot van rekening het 12,5 jarig bestaan. En we wilden mensen ook inhoud meegeven, stof tot nadenken over de toekomst van Prove2Move. Dat bleek een gouden combinatie. In de ochtend schetsten dagvoorzitter Tom van 't Hek en keynote speaker Joseph Kessels hun eigen visie op het thema examineren. Joseph Kessels stimuleerde Prove2Move door te gaan met vernieuwen en studenten te betrekken bij het ontwerpen van een proeve die het geloof in eigen kunnen versterkt. Dat maakte de tongen behoorlijk los. In de middag konden mensen inhoudelijk aan de slag in workshops, doorpraten met de sprekers van de ochtend in een meet & greet en de gezelligheid proeven in de cafés. Er was relaxte muziek en je kon genieten van een yogales of stoelmassage, om de examenstress te beteugelen. De Meander studentenbigband van Landstede zorgde voor een grandioos slotakkoord.
Markeer een moment
22 Maart stond niet alleen voor een feestje in verband met het jubileum. Het markeerde ook een moment voor Prove2Move om een volgende slag maken in het werk. Joseph Kessels bood ons daarbij het welkome, innovatieve perspectief van zelfsturing door de student. Tijdens het symposium werd op feestelijke wijze de nieuwe naam onthuld: Examenbank RBA4 werd Prove2Move. Ook dat is niet zomaar. Met de nieuwe naam wil Prove2Move zich nadrukkelijk profileren als een vernieuwende club mensen die proeven ontwikkelt waarmee studenten hun talenten kunnen laten zien en een beweging voorwaarts kunnen maken in hun leerloopbaan. Toen de naam eenmaal bekend was, werd deze razendsnel ter plekke overal zichtbaar. Op het programma, de krukjes, de badges van de organisatoren, de proevenmappen. Zo raakte iedereen meteen gewend aan Prove2Move. Tijdens de workshops corrigeerden mensen elkaar zelfs wanneer iemand het over Examenbank RBA4 had: bedoelde hij niet Prove2Move?
Nodig je vrienden uit
Feest vieren doe je met vrienden. En die waren er in grote getale. Ook kritische vrienden konden op een warm welkom rekenen. Onderwijsinspecteur Henk van Leeuwen trok een uitverkochte zaal met zijn workshop. Hij bood deelnemers de gelegenheid een kijkje te nemen in de keuken van de Onderwijsinspectie en maakte duidelijk wat de inspectie belangrijk vindt bij examinering. Sommige vrienden waren bereid om ver te reizen voor het symposium. Zo waren klanten van Prove2Move uit Zeeland naar het Landstede Sportcentrum in Zwolle gekomen. Een bijzonder gebaar dat op veel waardering kon rekenen.
Al met al maakte RBA4 er een feestje van. Met inhoud, dat wel. Bevlogen deelnemers deden de rest, en brachten het idee tot leven. Een prima combinatie voor een spetterend symposium!