This page is not available in English - View in Dutch:
Beweging creëren
Je kent het misschien: je organisatie of team is toe aan een vernieuwingsstap. Je wilt het anders. Er is een visie en een beeld van waar je naartoe wilt. En er is urgentie en energie om in actie te komen. Maar... hoe begin je dan? Je wéét inmiddels dat het bedenken van een stappenplan vooraf wel kan, maar dat het in de praktijk toch anders loopt. En dat je wel een implementatieplan kunt maken dat tot in de puntjes verzorgd is, maar dat het simpelweg 'uitrollen' ervan een illusie is.
Bij vernieuwingsprocessen waar je niet kunt plannen, maar 'de brug bouwt terwijl je erover loopt' zijn onderzoekende vormen een bruikbare aanpak. In deze inspiratiebijeenkomst leer je hier meer over en krijg je concrete vormen aangereikt om hiermee aan de slag te gaan in je eigen organisatie of team.
Centraal in het programma staan twee workshops:
- Onderzoek als manier om een beweging op gang te krijgen door Suzanne Verdonschot;
- Werken met experimenten door Saskia Tjepkema
Onderzoek als vliegwiel
Hoe raar het misschien ook klinkt: onderzoeksinterventies zijn een prima motor voor vernieuwing:
- ze helpen om de aanwezige kennis te benutten;
- door nieuwsgierigheid aan te wakkeren ontstaat energie en kan kennis gaan stromen;
- door kennis ‘in eigen huis’ te ontwikkelen heb je een sterke basis voor het ontwerpen van verandertrajecten.
Voorbeelden van onderzoeksinterventies die als innovatiestrategie dienen:
- Een organisatie die klantgerichter wil gaan werken gaat op zoek naar die teams die vandaag al heel klantgericht werken. Om daar van te leren. Dit waarderende onderzoek legt kiemen van de gewenste verandering bloot en helpt die verder te ontwikkelen.
- Voor een team dat midden in een verandertraject is, wordt een teamscan ontwikkeld die hen helpt te zien waar hun sterke punten als team zitten. Ze ontdekken ook waar ze zich verder in willen ontwikkelen. Dit is niet zozeer een meetinstrument, maar vooral een leerinstrument. Het gezamenlijk doen van de scan zorgt voor een reflectiemoment in het team.
- Een oudere medewerker die werkt bij een grote multinational ziet dat de kennis van veel jonge collega’s onbenut blijft terwijl ze veel interessante ideeën hebben. Hij besluit mee te gaan lopen met enkele van deze young professionals om te leren van hun aanpak.
In dit onderdeel...
- Leer je welke bewegingen je met onderzoek op gang kunt brengen.
- Maak je kennis met diverse onderzoeksinterventies die bruikbaar zijn als innovatiestrategie.
- Komen ‘obstakels’ naar voren die je kunt tegenkomen, en manieren om die uit de weg te ruimen.
Werken met experimenten
Experimenten zijn een bruikbare aanpak om al doende stappen te zetten in een veranderproces. Ze helpen om ‘aan de gang te gaan’. Bij een experiment vraag je je af: ‘wat is de eerste stap die je zou kunnen zetten?’. Zo wordt het leren lichter en sneller. Het is een simpele maar doeltreffende manier, die werkt omdat er een andere mindset onder schuil gaat: ‘leren’ in plaats van ‘presteren’. Want zolang we alles in een keer goed willen doen, of geen fouten durven te maken, komt het vernieuwingsproces niet op gang.
Voorbeelden van zulke experimenten:
- Een manager die graag meer ‘spirit’ in zijn team wil, begint bijvoorbeeld het werkoverleg eens met een rondje ‘succesverhalen’ in plaats van met het vaststellen van de agenda.
- Een team dat meer dwarsverbanden wil creëren, spreekt een gezamenlijk koffiemoment af, twee keer in de week. Zo willen ze ervoor zorgen dat mensen meer ‘toevallig’ horen over wat er speelt bij collega’s.
- Een groep leidinggevenden die wil toegroeien naar meer samenwerking intern en extern verzinnen alle 120 een experiment. Variërend van het organiseren van een middag met klanten om te praten over de opzet van de website tot het zorgen voor een uitwisseling van twee medewerkers.
Na zo'n ervaring kun je ergens op terugblikken en een volgende stap ontwerpen. Zo ontstaat al doende een onderzoekende leerhouding die effectief is bij veranderen. Lees hier een achtergrondartikel.
In dit onderdeel...
- Leer je een goed experiment te ontwerpen dat past bij degene die het betreft. We staan bijvoorbeeld stil bij nuttige hulpvragen. En bij het verschil tussen experimenteren in grote groepen en kleine.
- Onderzoeken we wat helpt om het experiment goed voor te bereiden. Welke aanloop helpt?
- Komt aan bod welke vervolgstappen en reflectievormen nuttig zijn na de eerste ervaringen in de experimenten.
Programma 27 april
09.30 - 10.00 Ontvangst met koffie en thee
10.00 – 13.00 Workshopronde 1
13.00 - 13.30 Gezamenlijke lunch
13.30 - 16.30 Workshopronde 2
16.30 – 17.00 Gezamenlijke afsluiting
Locatie en kosten
De bijeenkomst vindt plaats bij Maliebaan 45 te Utrecht. De kosten bedragen €350,-. Dit bedrag is exclusief BTW en inclusief materialen, koffie, thee, lunch en een drankje ter afsluiting.