boksen

Stoten, incasseren en snelheid: 3 dingen die je als ondernemer kunt leren van de bokssport


Sinds een tijdje zit ik op boksen. Dat vraagt nog al wat van iemand met voornamelijk opofferende en afstandelijke karakterstructuren, zoals ik. Boksen gaat over vechten in plaats van opofferen. En over fysiek contact in plaats van afstandelijkheid. Waarom ik ben gaan boksen? Ik wilde weer eens een nieuwe sport leren. Les krijgen en helemaal opnieuw beginnen. En ik wilde een iets heel anders dan wat ik kende, namelijk basketbal, ultimate frisbee, fietsen en hardlopen.

Ik beleef er plezier aan. En ik vind het ook lastig. Het is een technische sport. Je leert het niet zomaar. Ik moet wennen aan de aard van de sport. Stoten uitdelen vind ik lastig. En het incasseren van slagen vind ik nog moeilijker. Ik moet er erg aan wennen. Het gaat er sportief aan toe op de training. We hebben zeer bekwame trainers en de groep heren en dames is vooral gericht op het leren van de sport: the noble art of boxing.

Vaak moet ik op dinsdagochtend als ik op weg ben naar mijn werk, terugdenken aan de training van de maandagavond daarvoor. Ik zie dan aan aantal interessante parallellen met mijn ondernemerschap.

  • In de ring moet je niet bang zijn om stoten te incasseren. Incasseren is een kunst, leer ik op de training. Boksen gaat minstens zoveel om het incasseren of liever ontwijken van klappen als om de aanval. Je moet je er niet door van je stuk laten brengen en vooral in de wedstrijd blijven.
    De Nyenrodese hoogleraar Paul de Blot zegt in het dagblad Trouw van 13 juni jongstleden: Leef met tegenstand. Als leider moet je net zo nauw samenwerken met je opponenten als je supporters, schrijven Ronald Heifetz en Marty Linsky in het boek Leadership On The Line. Hoe kun je klappen ontwijken? Door behendigheid. En hoe kun je ze incasseren? Door goed voetenwerk en sterke buikspieren: stevig staan en een sterke romp.
    Voor mij als  ondernemer betekent dat, dat ik mij bewust bent van mijn roots, van mijn wortels. En dat ik daar vrede mee heb. ‘Get your shit together’, schreef ik in een eerder blog. Ik spreek vaak over ‘moed’ in coaching sessies of tijdens het reflecteren, maar in de ring oefen ik ‘moed'. Door de boksring te betreden met al mijn angsten en onzekerheid ben ik geneigd toe te geven aan mijn ongerustheid, terwijl het goede doen vraagt dat ik een klap geef (Twincities.com).

 

  • In de ring moet je stoten uitdelen… En dat is ook een kunst. Het gebeurt mij regelmatig dat mijn tegenstander op de bokstraining zegt: harder slaan. En niet op mijn vuist. Richt op mijn gezicht. Ik durf het gewoonweg niet. Ik denk dat ik daarmee de ander pijn doe. Maar, krijg ik dan te horen, ik kies er toch zelf voor om in de boskring te staan? Dat hoort nu eenmaal bij dit spelletje.
    Nelson Mandela heeft ooit gezegd dat we bang zijn voor onze grootheid in plaats van onze kleinheid. Hoe komt het dat ik niet uit durf te halen? Ik denk dat het komt, omdat ik bang ben dat ik in situaties terecht kom, die ik niet kan overzien. Zolang ik de ander gewoon een beetje op zijn bokshandschoenen sla en hij mij goedgezind is, kom ik nog niet echt in de wedstrijd. En dan heb ik het nog redelijk onder controle.
    Als ondernemer maak ik dat ook mee. Ik werk aan allerlei initiatieven en projecten. Maar waarmee ga ik nu echt de ring in? Wat wordt mijn wedstrijd in de komende tijd? Met als kans op een gehavende afloop; het is winnen of verliezen. Maar zoals het betreden van de boksring betekent dat je stoten uitdeelt, zo vraagt ondernemerschap dat je risico’s neemt.

 

  • In de ring gaat het om snelheid. Je kiest je een eigen strategie, maar heb je ook te maken met de strategie van de ander. Dat is misschien nog wel het lastigste aan boksen. Logisch, net als ieder ander spel. Bij schaken werkt dat ook zo. Maar hier komt het aan op je eigen welzijn, gezondheid, pijn. Dit vraagt enerzijds goede training en het inslijpen van techniek en tactiek. Anderzijds vraagt het om in de wedstrijd in staat te zijn om alles los te laten en je over te geven aan een situatie waarvan je de uitkomst niet kent.
    Bij het boksen werkt het niet zo dat je vooraf je strategie bepaalt en die dan gewoonweg uitrolt. Het is belangrijk om je strategie te bepalen, je voor te bereiden op je tegenstander. Maar uiteindelijk zul je die los moeten laten. En het gaat dan om snelheid. Snel schakelen en gevaarlijk blijven zijn. Als ondernemer heb ik mijn beelden van producten, diensten die ik wil bieden. Ik werk dat van tevoren uit in een businessplan. Maar deze strategie vraagt bijna wekelijks bijstellen. Je ontdekt nieuwe informatie, de wereld verandert. Spendeer daarom niet teveel tijd aan het op papier zetten van je strategie. Beter is het om zo snel mogelijk dingen te gaan uit proberen, zoals ik eerder beschreef in een van mijn 'SXSW lessons' voor ondernemers. Bij boksen is snelheid even belangrijk als kracht om een tegenstander uit te schakelen.


Ben jij als ondernemer bereid om de boksring te betreden? Bereid je dan in ieder geval goed voor. Ondernemen is serious business. Zorg voor goed voetenwerk en sta stevig met een sterke romp. En dan: maak snelheid, blijf gevaarlijk en geniet van een mooie wedstrijd.