Rosa Helmantel
Al zo lang als ik me kan herinneren, ben ik bezig met leren en samenwerken. Ik zoek graag naar oplossingen en ideeën om dingen beter te maken. Dus reflectie - op mijzelf, op anderen, op de klus, op de samenwerking - dat gaat bij mij vanzelf. Op school vroeg ik me bijvoorbeeld al af waarom mijn klas bij de ene docent hard aan het werk ging en bij de andere juist achterover hing. Waarom ik van de ene opdracht veel leerde, en van de andere niet. Ook bij mijn favoriete sport, volleybal, ben ik altijd bezig met de vraag hoe we kunnen groeien: ikzelf als speelster en mijn team als geheel.
Onderwijswetenschappen studeren was dus voor mij een logische keuze. En het vak van ontwerper en coach ook. Van nature is mijn blik waarderend en onderzoekend. In mijn studie leerde ik verschillende brillen die ik daarbij kan opzetten – en ook weer af… afhankelijk van wat werkt. En dat kan ik goed inzetten als ik teams of individuen help om oplossingen te vinden voor hun vraagstukken, of om te groeien in hun samenwerking of hun vak.
De kwaliteit van het gesprek is daarbij belangrijk, merk ik. We doen als mens vaak dingen op de automatische piloot. Als dat niet meer werkt – om wat voor reden dan ook – en het tijd is om stil te staan bij hoe je het anders kan aanpakken, is reflectie nog lang niet altijd makkelijk. Dat kan kwetsbaar voelen. Veel mensen bouwen een huisje om zichzelf en hun routines heen. Het vraagt gerichte en persoonlijke aandacht om de deur open te zetten. En om ruimte te maken voor vragen als: waarom doe ik wat ik doe, wat werkt en wat niet, hoe kan of moet het anders, wat heb ik daarvoor in huis, en wat heb ik los te laten? Ik vind het altijd mooi als dat gebeurt. Als mensen je toelaten en de echte bewustwording op gang komt.
Ooit hoorde ik de uitspraak ‘iemand tevoorschijn luisteren’. Dat spreekt me aan. Iedereen heeft talenten, kwaliteiten, drijfveren, creativiteit… Als we die naar boven halen en kijken hoe je daarmee aan de slag kan, ontstaat vaak weer flow in het werk. En daar draait het om.
Dat is waar ik in mijn werk op gericht ben. Soms via het coachen van young professionals, dan weer via het meedenken met (ontwerp)teams, het ondersteunen van HR professionals bij het werken met concepten uit de positieve psychologie of het geven van workshops… Mijn rol is gevarieerd. De projecten ook. Maar er is een heldere rode draad: leren en ontwikkelen. Van de ander, van mijzelf en als het even kan: van ons samen.
News and blogs
-
08-10-2024 / Nieuws / Door Rosa Helmantel, Ilse Boersma, Maddeleine Berendsen, Saskia TjepkemaIntervisie is een effectieve en eenvoudig te organiseren manier van leren, die je kunt inzetten als onderdeel van een programma voor persoonlijke professionalisering of organisatieontwikkeling, of als op zichzelf staande activiteit. We passen het in onze advies- en coachpraktijk dan ook vaak toe. Als begeleiders zijn we altijd tijdelijk aan een intervisiegroep verbonden. Heel vaak gaan deze groepen na afloop zelfstandig verder. Met dit werkboek willen we daarbij een handvat bieden.
-
30-09-2024 / Blog / Door Niels Heetvelt, Rosa Helmantel
Wat maakt jouw werk bijzonder? De waarde van schoonheid zien in het alledaagse
Collega Niels Heetvelt en Rosa Helmantel besloten een experiment te starten gericht op het werk dat hen energie geeft. Voor Niels was dat 'verhalen verzamelen bij vakgenoten om zo beweging te creëren' en Rosa stelde zich enthousiast beschikbaar als vrijwilliger. Samen gingen ze op zoek naar wat haar drijft en waar ze nog meer van wil. In deze blog delen ze het gesprek en waar het in essentie op neerkomt: de schoonheid zien in het alledaagse. -
15-05-2023 / Nieuws / Door Rosa Helmantel
Werkboek Positief in gesprek
Het boek Positief in Gesprek is bedoeld voor eenieder die (de titel zegt het al) positief in gesprek wil gaan, in het bijzonder voor leidinggevenden. Vooral gericht op de context van beoordelings-, ontwikkel- en functioneringsgesprekken, maar je kunt elementen ook in andere settings toepassen. Je vindt er veel verschillende werkvormen om op een positieve manier in gesprek te gaan, blokjes theorie vanuit de positieve psychologie en Appreciative Inquiry, die je kunt zien als onderleggers voor de werkvormen en een aantal reflectievragen om stil te staan bij wat jij met je gesprekken wilt bereiken.
Let's meet
Benieuwd naar wat Kessels & Smit voor uw organisatie kan betekenen?
Bel of mail