‘Als je het in een paar woorden benoemt, wat wens je dan vooral voor je kinderen?’ Dat was de vraag die Martin Seligman enkele jaren terug aan honderden ouders voorlegde. De antwoorden vertoonden een duidelijk patroon: ‘een gelukkig leven’, ‘dat ze vriendelijke volwassenen worden, ‘dat ze zich goed voelen over zichzelf’, ‘een rijk gezins- en sociaal leven’…. Het zette hem aan het denken over onderwijs. In hoeverre besteden we in school aandacht aan de bekwaamheden die je helpen om gelukkig en succesvol te zijn in het leven?
‘Hele-school-benadering’
Inmiddels zijn we zo’n 20 jaar en veel onderzoeken verder. Er ligt een berg aan beproefde interventies die je als leerkracht of mentor in de klas kunt doen en er zijn scholen die hier structureel mee experimenteren. Er is een Internationaal Platform voor Positief Onderwijs (IPEN) dat in 2018 haar tweede grote wereldcongres organiseert. De vraag is dan ook nog steeds actueel - misschien zelfs nog urgenter - en de belangstelling voor Positief Onderwijs neemt toe.
Het gaat daarbij niet alleen meer om welbevinden van leerlingen, maar ook om dat van docenten, leidinggevenden en andere betrokkenen. Hoe bouw je met elkaar aan een school waar aandacht is voor ieders talent en energie? Niet door grote programma’s op te tuigen, maar door met kleine stappen vorm te geven aan andere manieren van samenwerken en lesgeven?
IPEN wereldconferentie 2018
De IPEN-wereldconferentie van juni 2018 staat in het teken van de zoektocht naar scholen om Positief Onderwijs vorm te geven – het liefst via zo’n ‘hele school benadering’. Samen met Kessels & Smit collega’s Sanne Netten, Luc Verheijen en nog enkele Vlaamse en Nederlandse vakgenoten gaan we erheen. Met alle plezier zetten we daarna het gesprek hier verder….
Geïnteresseerd?
In oktober willen we bijvoorbeeld een Nederlands/Vlaamse bijeenkomst organiseren voor mensen die hier ook nieuwsgierig naar zijn en graag instappen. Wil je daar graag bij zijn of het gesprek volgen, laat je dan weten via: stjepkema@kessels-smit.com.
Artikel
Voor wie er nu alvast wat meer over wil lezen: dit artikel gaat in op vragen als: Waar komt die belangstelling vandaan, en wat is Positief Onderwijs? Hoe geef je het vorm in de klas of in school? En hoe (en waar) start je als je hier meer mee wilt?