Hoe haal je het beste uit je team? Collega Saskia Tjepkema en Annemarie Bleeker schreven er een boekje over, dat ze samenvatten in bijgaand artikel 'Teamen als bekwaamheid. Hoe ontwikkel je dat?' voor Opleiding & Ontwikkeling.
Kernpunten:
⭐ Teams die goed lopen, doen dat lang niet altijd omdat de omstandigheden perfect zijn. Sterker nog, dat zijn ze vaker niet dan wel. Veel teams zijn eigenlijk te groot, hebben te weinig tijd om te overleggen, hebben onduidelijke of zelfs tegenstrijdige doelen, enzovoort… En toch functioneren ze.
⭐ Als een team goede resultaten behaalt en een fijne plek is om te werken, dan is dat vooral omdat de mensen die het team vormen het meeste uit hun samenwerking halen. Een goed team zijn is mensenwerk. Je hebt er eigenlijk ieder teamlid voor nodig.
⭐ Door expliciet af te spreken dat ieder teamlid medeverantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van het team en voor zichzelf in de groep, komt er creativiteit en energie vrij om met elkaar op de samenwerking te sturen. Niet alleen als er iets mis is, maar ook in de alledaagse interacties.
⭐ Als teamcoaches hebben we een rugzak vol hulpmiddelen om dit soort analyses te maken. Daar zitten modellen bij die veel ervaring vereisen, of professionele begrippen bevatten waarvan we weten dat een teamlid die zelf niet zo snel zal gebruiken. Maar er zijn ook modellen die voor iedereen snel te hanteren zijn. Bijvoorbeeld de driedeling in: • harde structuur; • interactiestructuur; • dieptestructuur.
Die drie niveaus werken Saskia en Annemarie verder uit in dit artikel. Zodat iedereen die kan gebruiken om zijn of haar bekwaamheid om te ‘teamen’ te versterken.
Wie nog meer de diepte in wil, kan terecht in hun boek ‘Ik team, wij teamen’, waar de bril veel verder staat uitgewerkt, en bovendien veel voorbeeldsituaties worden uitgewerkt. Wat doe je bijvoorbeeld als je team te lief is voor elkaar? Of als de schwung er een beetje uit is? Of als je een stoorzender hebt?