blog checkin online 111944548747

Hoe gaat het met je? Check-in met elkaar in tijden van corona


Afgelopen vrijdag kwamen we samen met ons internationale K&S gezelschap. We zouden twee dagen samen in Keulen zijn, maar in plaats daarvan ontmoetten we elkaar via Zoom. Na een plenaire start waarbij we allemaal naar elkaar zwaaiden terwijl we naar hetzelfde liedje luisterden, splitsten we ons op in kleine groepjes voor een check-in. Hoe is het nu echt met jou met alles wat er speelt?

 

De kracht van het vertellen van je verhaal

Iedereen had een ander verhaal te vertellen. Het maakt uit of je thuis bent met jonge kinderen of alleen. In de stad of dicht bij de natuur. Met kwetsbare ouders of iemand anders waar je je zorgen over maakt. Er was echter één gemeenschappelijk thema in alle verhalen en ervaringen: de kracht van de verbinding. Van het vertellen van je verhaal en gehoord worden. Van het delen van hoe je het doet, wat je zorgen baart en wat je energie geeft. We bleven elkaar zeggen hoe blij we waren om elkaar te zien en te horen - ook al was het via een computerscherm.

 

Het nieuws in elkaars ogen zien

Ik werk altijd graag met een check-in aan het begin van een bijeenkomst. Het nodigt uit tot persoonlijke verhalen en kan de ‘hele’ mens uitnodigen om de zaal binnen te komen, in plaats van alleen hun professionele zelf. Het markeert ook het begin van een bijeenkomst, Corrigan (2015) verwijst bijvoorbeeld naar een check-in als een 'threshold-crossing practice'. Bovendien kan iedereen zijn stem in de ruimte brengen, om gezien en gehoord te worden, voor een gelijke hoeveelheid tijd. Tot slot maakt het een mens-tot-mens verbinding mogelijk, want ik denk dat een goede check-in verder gaat dan het delen van verwachtingen voor de bijeenkomst en echt gaat over verbinden. Zoals Swart (2016) het mooi verwoordt: “we moeten lang genoeg pauzeren om het nieuws in de ogen van de ander te zien”. We realiseerden ons dat dit nu misschien wel belangrijker is dan ooit. Zeker als we virtueel werken en als er zoveel aan de hand is.

 

Vragen die je kunt gebruiken

Wij merkten dat deze vragen ons hielpen om een goed gesprek te voeren. Misschien helpen ze jullie ook. Na alle praktische, operationele zaken die je wellicht al samen hebt behandeld, is het deugddoend om een goed gesprek te voeren met je collega's, je vrienden of je familie.

 

  • Hoe zit het met jou in het midden van dit alles?

  • Waar maak je je het meest zorgen over?

  • Wat geeft je energie?

  • Wat was een onverwacht moment in deze Corona-periode waar je echt van genoten hebt?
  • Wat heb je al geleerd over hoe je je dagen goed kunt inrichten?