Kessels & Smit The Learning Company, de naam zegt het al: het is een lerend gezelschap. Behalve collega’s en klanten/opdrachtgevers maken daar ook altijd studenten deel van uit. Dit jaar is de groep studenten uitgebreid. Vanuit verschillende universiteiten en hogescholen werken zij aan hun onderzoeksopdracht. Het thema dat hen, de K&S-adviseurs en de projecten verbindt is ‘impact’: de invloed en het effect van interventies in veranderingsprocessen.
Een recent gehouden ‘K&S-dag’ stond geheel in het teken van studenten en impact. ‘Back to the future’ was het thema, en de dag verliep als een wervelende talkshow. Behalve de collega’s waren er ook oud-studenten, die vertelden over de impact die de stageperiode bij Kessels & Smit op hun leven en loopbaan heeft gehad.
In de ochtend voegden de oud-studenten zich bij ons gezelschap. Iedereen moest snel plaatsnemen, want de tune van Back to the future (de film met Michael J. Fox) schalde door de boxen. Ans Grotendorst verraste ons in een introfilmpje met de aanduiding: ’Hoog-leerling’ (twitternaam van hoogleraar Rik Maes). Voor haar een mooie metafoor: de begeleider is niet degene die alles weet, maar staat zelf ook lerend in het proces.
Aan tafel!
Aan de talkshow-tafel ontvingen collega’s Marloes de Jong en Pieterjan van Wijngaarden een aantal gasten. De eerste gast was grondlegger van The Learning Company én pionier in het samenwerken met studenten: Joseph Kessels. Hij vertelde dat hij zelf nog student was toen hij met Cora Smit K&S oprichtte. “Het is dus niet meer dan logisch”, zei hij, “dat studenten een plek krijgen binnen K&S. Studenten moeten tijdens hun studie in hun toekomstige werkomgeving aan de slag kunnen. Een organisatie die niet in staat is echt aantrekkelijk te zijn voor jonge mensen kan niet blijven bestaan.”
Vervolgens werd een aantal oud-studenten gevraagd naar hun ervaringen bij K&S. We hoorden anekdotes uit het verleden: een werkreis naar een klant in Italië, waarin oud-student Marleen leerde werken met visualisaties en groepsprocessen. Of hoe de kiem van je eigen kracht soms in je kleine teentje zit: oud-student Anneke heeft ervaren dat stage lopen bij K&S principes, visie en kracht bij haar heeft losgemaakt die ze wel vermoedde, maar nu ook echt in praktijk durfde brengen. Huidig student-collega Anne-Linn zei: “K&S zet je echt in je kracht, het is intens, met ups en downs”. De reportages bij de KNVB (oud-student Giel) en Radboud UMC (oud-student Nina), lieten zien hoe een stage bij K&S jaren lang kan doorwerken op een totaal andere werkplek.
Wederzijds leren
In het tweede deel van de talkshow ontdekten we waarom studenten voor ons gezelschap zo waardevol zijn: zij brengen nieuwe theorieën in en werken met nieuwe technologieën, zo vertelde Saskia Tjepkema. Suzanne Verdonschot zag ook kansen voor de toekomst: het gezamenlijk werken aan één focus (momenteel meten studenten bij verschillende opdrachtgevers de impact van K&S-interventies) geeft sturing aan de onderzoeken en levert cruciale informatie om voor publicatie en voor toekomstige projecten.
Het laatste filmpje van de talkshow was van oud-collega Cees Sprenger. Hij heeft zich bezig gehouden met de vraag: ’Hoe kunnen we de authentieke kracht van een student tot zijn recht laten komen en volop benutten?’ Hij nodigde ons allen uit hier elke keer weer scherp op te blijven.
Als een ware Nico Dijkshoorn sloot Mara Spruyt de talkshow af: “Met Back to the future halen we vroeger naar nu, en ontwerpen we straks.’ Daarna volgden er workshops, waarvan je er - helaas - maar twee kon kiezen: impact onderzoek, duurzaam experimenteren, effectief vragen stellen en de kracht van nieuwsgierigheid.
Food for thought
Na een uitgebreide lunch waarin er volop mogelijkheid was om bij te praten voor oud-studenten, begeleiders, collega’s en huidige student-collega’s, gebruikten we de middag om verder na te denken over samenwerken met studenten: hoe zorgen we ervoor dat we de samenwerking echt integreren in een nieuw of bestaand project? Het leverde veel concrete ideeën en acties op om via impactonderzoek een aantrekkelijk aanbod te maken voor opdrachtgevers. Die zijn immers altijd nieuwsgierig naar return on investment!
Was ik maar…
Bij de borrel aan het eind van de middag kijkt iedereen tevreden terug. Er is ontzettend veel de revue gepasseerd. De eerdere verzuchting van Mara Spruyt vangt het juiste gevoel: ‘Ik denk nu steeds, was ik maar student. En toen ik student was dacht ik: werkte ik maar. En allebei is waar! Laten we vanuit dat verlangen van elkaar blijven leren.