HomeAgendaEvent
8 nov

FCE Festival – Kunst als Taal

In een klein groepje staan we bij een kunstwerk dat speciaal voor deze bijeenkomst is opgehangen. Wij drieën hebben dit werk uitgekozen om bij stil te staan. We kijken door het kijkraampje dat we gekregen hebben en bespreken wat we zien. “Bloemen”, merkt iemand op. “Bloesem, mooi roze” zegt een ander. “En dat gat daar in het midden dan?” vraagt de derde. We kijken samen naar het zwarte rondje op het kunstwerk en bespreken wat dat met ons doet. De één wordt er somber van, een ander juist nieuwsgierig. We bespreken de gedachtes die ieder van ons heeft en proberen dat even later te vertalen naar het vraagstuk uit ons werk dat we meegenomen hebben naar deze bijeenkomst.

Kunstwerken helpen ons te vertragen

Dit is één van de momenten tijdens de proloogbijeenkomst die we organiseren als voorproefje van het komende FCE-festival. We experimenteren tijdens deze ontmoeting met een groep studenten en vakgenoten – werkzaam bij onder andere scholen, een supermarktorganisatie en een adviesbureau– met het inzetten van kunst als manier om op andere gedachtes te komen en innovatie-initiatieven te versterken. Er spelen op het moment veel vraagstukken die niet met de vertrouwde aanpakken van logisch rationeel denken op te lossen zijn. We merken dat de kunstwerken uitnodigen om te vertragen en dat ze ons denken op een andere manier kunnen aanzetten. Daar willen we meer over leren. Daarom is het thema van het vierde FCE-festival: “Kunst als taal om innovatie-initiatieven verder te brengen”.

 

Wat kun je verwachten van het festival?

Het festival is een open onderzoekskeuken. We nodigen vakgenoten uit om mee te puzzelen, mee te leren en nieuwe vragen te stellen.

  • Neem deel aan interactieve sessies: oefen met tools en laat je voeden met praktijkvoorbeelden waarbij Kunst als taal is ingezet.
  • Ga aan de slag in het nabijgelegen Museum Arnhem: leer werken met het kijkkader en ervaar zelf hoe kunst je op andere gedachtes kan brengen.
  • Luister naar de inspiratielezing: beeldend kunstenaar en ‘Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga neemt ons mee in de onconventionele manieren waarop hij wereldproblemen benadert. 
  • Maak op eigen gelegenheid een wandeling met de speciaal ontwikkelde podcasts: er is uiteraard een nieuwe editie van de reflectiewandeling met Theo en zijn honden Happy en Millie.
  • Elke deelnemer krijgt tijdens het festival de inhoudelijke reader vol interviews, artikelen en praktische tools.

 

 

 Meer informatie