Colibri3

Social media in het Colibriproject


Is het mogelijk ‘leren van elkaar’ te stimuleren en ondersteunen met social web media? Kun je op die manier waardevolle dialoog en levendige communities bouwen? Mijn ervaringen met het Colibriproject stemmen me positief!

 

Colibri is een project in de chemie, gericht op het uitwisselen en in kaart brengen van succesvolle voorbeelden van competentiebeleid. Zodat het werken met competenties in de sector nog verder kan ontwikkelen. Essenscia, de multisectorale koepelorganisatie van de chemie en de life sciences, is opdrachtgever.

 

In ’t echt en Online

In het project zijn tal van ontmoetingen mogelijk tussen professionals in de sector die met competentiebeleid te maken hebben. Er werden reeds tal van bijeenkomsten, workshops en ontwerpdagen gehouden met interessante uitwisseling en netwerken tot gevolg. Deze ‘real-life’ contacten zijn op zich enorm waardevol maar duren ook slechts voor de tijd dat je samen bent. Daarom werd er met het idee van een online platform gewerkt.

 

Het online platform ligt in het verlengde van real-life contacten. Wat we op echte bijeenkomsten doen (kennis delen, concepten bedenken, verbindingen leggen tussen mensen en ideeën, op zoek gaan hoe iets echt heeft gewerkt,…) willen we ook kunnen via een online platform. Het gaat er om dat het platform een extra permanente ontmoetingsplek wordt, naast de ‘echte’ ontmoetingen.

 

Gebruik maken van ‘wat al is’

Ongeveer 85% van de Vlaamse en Nederlandse professionals is aanwezig op een sociaal netwerkplatform zoals LinkedIn, Facebook, Hives of Twitter. Het kwam er voor ons op aan het Colibriproject ‘aanwezig’ te krijgen op deze websites om op die manier op een toegankelijke manier informatie te kunnen verschaffen over het project en mensen met elkaar in verbinding te brengen. Op LinkedIn kunnen mensen zich inschrijven op de Colibrigroep en daar mee discussiëren, op Facebook kan je onze pagina volgen en berichtjes posten, en meermaals per week worden activiteiten binnen het project getwitterd en daardoor gevolgd door een grote groep online professionals. Beeldverslag van een bijeenkomst vind je op youtube, foto’s staan op Flickr. Presentaties die gebruikt werden komen op slideshare en blogberichten op het eigen online platform.

 

Op die manier zijn we erin geslaagd binnen enkele weken een online community te bouwen die in staat is real-life contacten zoals kennis delen, discussies voeren en verbindingen leggen tussen mensen en ideeën… nu ook online verder te zetten door gebruik te maken van bestaande, kosteloze social web media.

 

Interesse?

Geïnteresseerd in dit project? Surf dan zeker eens naar http://www.colibriproject.eu, vervoeg je bij onze LinkedIn-groep Colibriproject, word fan op onze Facebook-pagina Colibriproject, volg ons op twitter (@colibriproject) of laat een berichtje achter op onze blog.

 

Je ziet, mogelijkheden genoeg om in ons netwerk te stappen. : )