Hoe ziet een organisatie eruit die haar potentieel ten volle verzilvert? Die aantrekkelijk is voor gedreven en talentvolle mensen en het beste in ze naar boven haalt? Die inspeelt op vernieuwing en dynamiek in haar omgeving? Vragen die we in ons werk regelmatig tegenkomen en waar we ook op zoek zijn naar nieuwe antwoorden. Zo startten we onlangs een blogreeks rond dit thema. In Vlaanderen organiseren we 9 maart 2012 een bijeenkomst waarbij we een groot aantal organisaties en specialisten willen samenbrengen rond dit onderwerp. We nodigen je graag uit om mee te denken en geïnspireerd te worden door de andere deelnemende organisaties.
Is de 'war for talent' dan nu begonnen?
Waarom die bijeenkomst? Het is ondertussen al meer dan 14 jaar geleden dat we gewaarschuwd werden voor een aankomende ‘war for talent’. Dat die ‘oorlog’ er zou komen, werd door niemand betwist. Tegelijk was het probleem voor organisaties weinig urgent: vacatures raakten eenvoudig ingevuld, resultaten en winstcijfers werden zonder veel moeite behaald en mensen klaagden niet of weinig over hun functie en takenpakket. De noodzaak om een aantrekkelijke organisatie te zijn voor talentvolle medewerkers was de voorbije jaren daarom ook minder aanwezig. Het gevolg is dat men met de uitdagingen van vandaag steeds vaker met lede ogen moet aanzien hoe vacatures open blijven en de beste medewerkers het pand verlaten, met de vaststelling dat het huidige beleid niet voldoet. Wat lang geen urgent probleem was, is het vandaag wel!
Een groot aantal factoren, uitdagingen en tendensen spelen daar een rol in. Veel te veel om ze hier in een blogbericht allemaal te vatten. Daarom lichten we er twee uit die alles in een stroomversnelling brachten: schaarste op de arbeidsmarkt en de financiële crisis.
Schaarste op de arbeidsmarkt
In de Vlaamse zorg- en de technologiesector is het fenomeen al langer zichtbaar, maar nu beginnen ook veel andere organisaties in ons land de schaarste op de arbeidsmarkt te voelen. En het wordt er niet beter op: in Vlaanderen zullen in de komende 5 jaar meer dan 300.000 vacatures uitgeschreven worden, alleen al ter vervanging van de uitstromende babyboomers. De vacatures als gevolg van de jaarlijkse economische groei niet inbegrepen. Er zullen dus meer mensen de arbeidsmarkt verlaten dan dat er talentvolle mensen instromen.
Bovendien zorgt de toenemende globalisering, mobiliteit en technologische vooruitgang ervoor dat veel professionals de mondiale arbeidsmarkt verkiezen boven de regionale. De concurrentie op de arbeidsmarkt wordt dus vele malen groter, zeker voor organisaties die op zoek zijn naar specialisten en bepaalde vakmensen. Mensen proberen te verleiden met centen en auto’s, is je begeven in een ongelijke strijd: de groten zullen winnen. Hoe lang is dit vol te houden? En hoe kun je als organisatie mensen aan boord krijgen en het beste van zichzelf laten geven zonder met een chequeboek te hoeven zwaaien? Wat betekent het om vandaag een aantrekkelijke werkgever te zijn en in welke organisatie zou jij het liefst werken?
Financiële crisis
Ook de financiële crisis zet heel wat organisaties onder druk. Ze worden gedwongen om met minder medewerkers verder te gaan of om creatiever om te gaan met de beperkte middelen die ze hebben. Andere organisaties kiezen er vrijwillig voor om zichzelf zo te beschermen tegen een onvoorspelbare economie. In beide gevallen is de uitdaging dezelfde: meer doen met minder mensen. Maar hoe doe je dat? We kunnen niet blijven trekken aan het elastiek. Hoe kun je inschatten welk potentieel je in huis hebt? En hoe kan je dat potentieel talent ontwikkelen en optimaal inzetten? Hoe hou je de balans? Hoe kan je medewerkers verleiden om zich duurzaam aan je organisatie te verbinden? En hoe kun je als organisatie nog een strategie uittekenen waarvan je zeker weet dat je ook het vermogen in huis hebt om die strategie te realiseren?
Een moeilijk vraagstuk, waarover de laatste jaren veel (vooral Amerikaanse) pagina’s volgeschreven zijn. Ondanks het grote aanbod aan concepten en modellen, merken we dat de vertaling naar de praktijk niet altijd eenvoudig is. Meer nog, we zien veel organisaties initiatieven nemen, los van die modellen. De antwoorden zijn dus misschien niet in de theorie, dan wel in de praktijk te vinden.
Onderzoek "hoe ziet de perfecte organisatie eruit?"
Vanuit dat inzicht willen wij, Peter Beschuyt en Cathy Camertijn, een onderzoek starten: “hoe ziet de perfecte organisatie eruit?”. Welke organisatie gaat de uitdagingen van vandaag en morgen overwinnen? Hoe gaat die organisatie met haar mensen om? Wat betekent dit voor het leiderschap in de organisatie? Hoe richt die organisatie het werk in?
Wil je meedenken?
Op 9 maart organiseren we in Antwerpen een bijeenkomst waarbij we een groot aantal organisaties en specialisten willen samenbrengen. De innovatie halen we uit de diversiteit: we zoeken dus deelnemers uit alle sectoren: uit grote bedrijven, maar evengoed uit ziekenhuizen, KMO’s, onderwijs… We wisselen best practices uit, co-creëren de perfecte organisatie en inspireren elkaar over hoe we in de richting van de perfecte organisatie kunnen groeien.
Wil je graag meedenken over perfecte organisatie en geïnspireerd worden door de andere deelnemende organisaties? Laat het dan alvast weten aan svandevelde@kessels-smit.com. Zo kunnen we je op de hoogte houden!