GDPR OK1a 111821863312

Veranderingen vragen tijd. Tijd voor een ritueel.

Cette page n'est pas disponible en français - Vue en Néerlandais:


Een fusie, herstructureringen, een nieuwe CEO, besparingen, een verhuizing … Veranderingen in organisaties gaan vaak hand in hand met onzekerheid en stress. Hoe ga je dan om met de emotionele impact op werknemers? Maken we daar voldoende tijd en ruimte voor? En hoe doe je dat dan?

 

K&S-adviseurs Kassandra Driezen en Nele Van den Broeck ontwierpen een ritueeldag voor de nieuwe sociale woonmaatschappij Kanvaz. Na een grote fusie van 6 sociale organisaties was er nood aan verbondenheid en ruimte om even stil te staan. Aan de hand van dit praktijkvoorbeeld onthullen ze de 3 essentiële ingrediënten voor een geslaagd ritueel.

 

Tijd en ruimte

Bij bedrijfstransities horen strategische plannen. We willen vooruit gaan met de blik op de toekomst. Achteromkijken lijkt tijdverlies. Maar emoties kan je niet managen, ze vragen om tijd. Rituelen zorgen ervoor dat we even pauseren. Die tijd heeft een duurzaam effect. Zo kan je waarderen wat was, het kostbare meenemen en achterlaten wat niet meer dient.

 

Bij de nieuwe woonmaatschappij Kanvaz werd er een volledige dag voor uitgetrokken. Het proces begon reeds bij de uitnodiging. We vroegen de medewerkers van de verschillende woonorganisaties om iets mee te nemen wat hen deed denken aan hun oude organisatie. Met die betekenisvolle voorwerpen gingen we de hele dag aan de slag. Een kort ritueel om dan snel over te gaan naar een plan van aanpak, dat werkt niet. Dit moment van stilstaan kan zelfs bijdragen aan de nieuwe bedrijfsstrategie. Het gaf het management van Kanvaz alvast inspiratie voor de nieuwe organisatiewaarden.”

 

Op maat van de organisatie

“Een ritueel ontwerpen wij altijd op maat van de organisatie. Na een fusie werk je naar een nieuwe bedrijfscultuur toe waar het ritueel aan kan bijdragen. Bij Kanvaz kozen we bewust voor een creatief en kunstig moment. De medewerkers van de 6 verschillende organisaties maakten elk afzonderlijk een collage op een canvas met alles waar hun oude organisatie voor stond. We eerden wat was, met mooie foto’s van elk team, symbolisch achter hun canvas. Daarna plakten ze af wat ze wilden bewaren, en dus ook letterlijk beschermen. De rest werd wit gespoten met graffiti. Een wit blad dat plaats kon maken voor een nieuwe toekomst. Het was soms wat knoeien, maar dit gaf de medewerkers tijd om fysiek afscheid te nemen en te verbinden. We werken vaak met symbolen die doorheen het hele veranderingstraject terugkomen. Zo creëer je een rode draad met ankerpunten die rust brengen.”

 

Actief participeren

“Het is belangrijk dat deelnemers actief participeren. Zo bouwen ze letterlijk samen aan een nieuwe bedrijfscultuur. Door aan de slag te gaan met verfborstels, scharen en graffiti maakten de medewerkers vanuit hun lichaam contact met wat voor hen belangrijk was en is. Zo was er tijd om te voelen, en niet enkel in gedachten te hangen. Met een vingerafdruk in de kleuren van de organisatie bezegelden ze hun engagement. Bij een ritueel gebruiken we de kracht van handelingen. Zo gaan mensen naar hun gevoel en zullen ze makkelijker omgaan met stressvolle situaties en verandering.”

 

 

Benieuwd wat een ritueel kan betekenen voor het veranderingstraject in jouw organisatie? Neem contact op met Kassandra Driezen.