Dit traject is bedoeld voor leidinggevenden en professionals die de kracht van verhalen willen ervaren en nieuwsgierig zijn hoe zij deze nog meer in kunnen zetten voor (team)coaching en organisatieontwikkeling. De auteurs van het boek ‘Verhalen Veranderen’ delen theorie en concepten, voorbeelden uit hun eigen werkpraktijk en praktische werkvormen om met verhalen te werken in de context van organisatieverandering en teamontwikkeling.
Het programma bestaat uit een afwisseling van theorie met het ervaren van verhalende werkvormen en ondersteuning bij het toepassen van verhalend veranderen in jouw eigen werkpraktijk.
Het traject bestaat uit drie tweedaagse bijeenkomsten:
Bijeenkomst 1: Op verhaal komen en versterken van verhaalvaardigheid
In de eerste bijeenkomst staat jouw persoonlijke verhaal centraal. Welke vraagstukken spelen er in jouw praktijk waar verhalend veranderen een rol in kan spelen? Hoe werken eigen thema’s en ervaringen door in wat jij wilt met verhalend veranderen? Hiermee krijg je enerzijds zicht op jouw eigen verhaalvorming, anderzijds verbreed je jouw repertoire op het gebied van verhalende vragen die je aan jezelf en aan anderen kunt stellen.
Daarnaast verkennen we hoe ‘verhalend veranderen’ werkt. Wat verstaan we eigenlijk onder een verhaal? Welke rol spelen verhalen in organisaties, en (dus) in organisatieverandering? Hoe kun je ze expliciteren, onderzoeken en vernieuwen? Welke vaardigheid vraagt dat? Hoe creëer je een vertel- en luistersetting waarin verhalen goed uit de verf komen? En hoe kun je de verhalen die rondgaan in de organisatie vangen en delen, ook als mensen niet tegelijk op dezelfde plek zijn?
Bijeenkomst 2: Ruimte maken voor meerdere verhalen tegelijkertijd
Tijdens de tweede bijeenkomst richten we ons op de praktijk van het werken met verhalen in het kader van organisatieverandering. Verhalen beïnvloeden wat er mogelijk is – vaak zonder dat we ons er bewust van zijn. Verhalen kunnen verbinden of bevrijden, maar ook verhullen of vertroebelen. Ze kunnen de situatie vastzetten, maar ook beweging mogelijk maken. We zijn gefascineerd door al die verschillende ‘werkingen’ die verhalen kunnen hebben. Hoe kun je die als veranderaar positief beïnvloeden? Als je een team aantreft in een verhaal dat hen vastzet, wat kun je dan doen? Hoe ga je ermee om als er een dominant verhaal leeft over de organisatie waar te veel mensen zich niet in herkennen? Of als je het tegenovergestelde aantreft: een kakofonie aan verhalen waar geen lijn in zit? Hoe versterk je dan de verbinding zodat gezamenlijke beweging mogelijk wordt? En stel je voor dat je met een team werkt dat klaar is om een stap te gaan zetten: hoe kun je dan verhalen inzetten om inspiratie voor de toekomst te creëren? Tijdens deze bijeenkomst bespreken en onderzoeken we deze en nog meer verschillende werkingen die verhalen kunnen hebben, aan de hand van theorie en voorbeelden uit onze veranderpraktijk.
Bijeenkomst 3: Verhalen in beweging in grotere systemen
In de derde bijeenkomst verleggen we het aandachtsgebied naar grotere systemen, zoals organisaties, waarin verschillende verhalen te vinden zijn over verleden, heden en de gewenste toekomst. In complexe systemen is verhaalontwikkeling uitdagend omdat belangen soms tegengesteld zijn of mensen elkaars verhalen niet kennen. Hoe kun je meerstemmigheid inzetten om een grotere beweging te creëren in de organisatie? Op welke wijze kun je verhalen vangen, delen en versterken? Met welke interventies en werkvormen kun je het verhaal van je organisatie en team verder ontwikkelen? In deze bijeenkomst leer je hoe je in complexe vraagstukken waarin het vastloopt, alternatieve verhalen kunt vinden en versterken. Om daarmee stappen richting de gewenste toekomst te zetten. Hoe kies je voor een (nieuw) gezamenlijk verhaal en hoe wakker je daarmee energie aan voor de toekomst? Hoe kun je verhalen inzetten om het voorstellingsvermogen op te rekken? Hoe kunnen verhalen uitnodigen tot actie?
Kenmerken traject
Belangrijke kenmerken van de aanpak in dit traject:
- We werken aan de hand van vraagstukken uit de werkpraktijk van iedere deelnemer. We nodigen deelnemers uit om tussen de bijeenkomsten in aan de slag te gaan met inzichten en experimenten.
- We werken met een persoonlijke aanpak waarbij je aan de hand van je persoonlijke verhaal ervaart welke dynamiek ontstaat wanneer verhalen gedeeld worden.
- Met behulp van uiteenlopende en inspirerende werkvormen leer en ervaar je hoe je verhalen kunt opsporen, ontwikkelen en delen.
- We maken telkens een afwisseling tussen ervaring, reflectie en theoretische onderbouwing over de werking en toepassing van verhalen.
- We reflecteren op de dynamiek in de groep die stimuleert dan wel belemmerend is in het ontwikkelen en delen van verhalen.
- Tijdens de leergang gaan we niet alleen praten, maar ook schrijven, als verhalende manier om te reflecteren op betekenisvolle momenten in jouw praktijk en in de leergang.