De Digitalisering kan je niet Tegenhouden

Cette page n'est pas disponible en français - Vue en Néerlandais:


Vandaag trekken overal in het land 1,1 miljoen kinderen en jongeren weer naar school onder de deskundige begeleiding van 130.000 leerkrachten. Dat levert zoals elk jaar heel wat opiniestukken op in de geschreven en gesproken pers: over de aantrekkelijkheid van het beroep van onderwijzer, over de te grote kleuterklassen, over het grote budget voor schoolspullen, over de aanslepende renovaties van schoolgebouwen, noem maar op… En dit jaar is er ook een nieuwkomer tussen al deze thema’s: het gebruik van iPad’s in de klassen.

 

Voor- en tegenstanders

Er is heel wat om te doen de laatste weken. Ongeveer 40 scholen in het Vlaamse onderwijs ‘verplichten’ hun leerlingen om in het nieuwe schooljaar gebruik te maken van een iPad in de les. Het debat over het gebruik van digitale leermiddelen zoals de iPad lokt heel wat reacties uit. De argumenten voor deze ontwikkeling zijn reeds lang gekend: kinderen en jongeren zijn er al ontzettend vertrouwd mee, het doet het gewicht van de boekentas afnemen, leerlingen hebben steeds alles bij zich, je kan thuis alles opnieuw bekijken… Ook de tegenstanders hebben hun argumenten al even klaar: een ipad aanschaffen kost best wel wat geld, je moet hem steeds opladen wat ook weer geld kost, een internetabonnement is duur, apps dien je betalend aan te schaffen, het apparaat is best kwetsbaar in gebruik. En toch, zouden we in heel dit debat niet de kern van de zaak missen?

 

Anders omgaan met informatie

Als fervente voorstander voor het gebruik van sociale media en andere technologieën in leer- en veranderprocessen, kan ik dit soort ontwikkelingen natuurlijk alleen maar toejuichen. En toch, voor mij gaat de kern van de zaak niet over het gebruik van iPad’s, computers of smartphones… maar wel over het soort leren dat het gebruik van deze technologieën initieert. Doordat informatie ten allen tijden beschikbaar en raadpleegbaar is, vaak in grote hoeveelheden en complex weergegeven (het gaat niet enkel om biologie, maar ook geschiedenis, aardrijkskunde, fysica en chemie op eenzelfde webpagina) wordt er van leerlingen gevraagd om anders om te gaan met de informatie. Leerlingen dienen op die manier andere informatieverwerkingsvaardigheden te leren. Vaardigheden die veel beter passen bij de complexe vraagstukken die ze later in kennisintensieve organisaties zullen tegenkomen.

 

Leerprocessen ondersteunen die het verschil maken

En dan maakt het op zich niet uit of iedereen een iPad moet hebben op school, of die dan in huurkoop dient te worden aangeboden of door de school zelf betaald wordt, en of die dan helpt om de boekentassen lichter te maken. Neen, voor mij gaat de essentie hierover: de iPad helpt leerprocessen te ondersteunen die in kennisintensieve omgevingen het verschil maken. En onderwijs dat onze jongeren klaar dient te stomen voor een toegevoegde waarde in onze kenniseconomie kan niet anders dan daarin investeren. En voor mij hoort de iPad daarbij!

 

Deze blog verscheen ook op de blog van Niel Van Meeuwen.