Cette page n'est pas disponible en français - Vue en Néerlandais:
Al gezien? Vanaf deze week (1 oktober) bestaan er Wisebits. Korte filmpjes - gericht op jongeren - van maximaal 90 seconden, waarin een wonderlijk feit, interessante vraag of gedachte centraal staat. Cogito ergo sum. Is het erg dat de panda uitsterft? Is 1+1 altijd 2? Waarom maakt liefde blind? Een inspirerende, experimentele manier om iets te doen met onze inzichten omtrent de werking van hersenen (van jongeren). Kort, snel, beeldend... Kun je op die manier jongeren aan het denken zetten rond wezenlijke vragen? En ze nieuwsgierig maken naar meer?
Kennis scharrelen
Publieksfilosoof Bas Haring is drijvende kracht achter dit project van RVU. Hij vertelde aan de krant hoe hij op het idee kwam. Voor een televisieprogramma zat hij in een panel met een jongere, die over heel veel feitenkennis op het gebied van filosofie en sociologie beschikte. Bas vroeg hoe hij zoveel wist. De jongen bleek vooral flapteksten van boeken, aankondingen van TV-programma's en dergelijke te lezen. Een heel boek vond hij te lang. Hij scharrelde zijn informatie in kleine blokjes bij elkaar.
Filmpjes, twitter en lesbrieven
Geinspireerd door dit gegeven probeert Wisebits nu jongeren filosofische en gedragswetenschappelijke informatie in kleine 'hapjes' aan te bieden. Kunstenaars maken de filmpjes, nu eens als cartoon, dan met mensen, soms kunstzinnig, dan weer grappig... Jongeren kunnen zich abonneren en elke dag een wisebit ontvangen op hun gsm. Via Twitter kun je reageren. En er zijn voor docenten ook lesbrieven beschikbaar om er vervolgens op school mee aan de slag te gaan.
Een gedurfd en sprankelend initiatief om te experimenteren met nieuwe manieren van communiceren en leren. Leuk om te volgen hoe het werkt en zich ontwikkelt!
De afbeelding boven deze blog komt van de site van studio witte muizen, die met re:animation en Ontwerphaven verantwoordelijk is voor ontwerp en animatie van de leader van Wisebits.