Cette page n'est pas disponible en français - Vue en Néerlandais:
We staan over het algemeen te weinig stil bij hoe we ervoor staan. Ons brein is geneigd om al weer druk bezig te zijn met de volgende urgente gebeurtenis die zich aandient. Echt leiderschap, van jezelf en van anderen, vraagt om bewustzijn van waar je bent. Niet alleen van waar je was of waar je naar toe gaat. De wisseling van het jaar is een uitgelezen moment om daar even bij stil te staan.
Wil je weten of jij en je team en organisatie goed opgesteld staan om te knallen in 2019? Daarvoor maakte ik deze quick-scan. Zie het als een korte pas-op-de plaats.
Quick-scan
Omcirkel de stelling met de kleur die het beste past: groen, oranje of rood.
5 stellingen over jou
- Ik ben tevreden over mijn succes in 2018.
- Ik voel me gelukkig op het werk.
- Ik weet wat mijn volgende stap in mijn ontwikkeling is.
- Ik ervaar invloed en sturing in mijn werk.
- Mijn persoonlijke waarden kan ik tot uitdrukking brengen in mijn werk.
5 stellingen over je team
- De teamleden hebben duidelijk voor ogen wat de resultaten van het team zijn.
- Iedereen is betrokken bij het formuleren van de teamdoelen.
- De teamleden vertrouwen elkaar en durven openlijk fouten te erkennen.
- Teamvergaderingen zijn boeiend. Er worden belangrijke en lastige kwesties besproken.
- Besluiten zijn ook echt besluiten.
5 stellingen over je organisatie
- Er is een visie en strategie die wordt gedragen door iedereen. Regelmatig wordt deze tegen het licht gehouden met elkaar.
- Men is trots om deel te zijn van dit bedrijf of deze instelling.
- Op alle niveaus waar beslissingen worden genomen zijn er cijfers inzichtelijk waarop gestuurd kan worden
- De organisatie biedt ontwikkelkansen en daagt uit tot leren.
- Ziekteverzuim is redelijk en burn-out komt weinig voor.
Uitkomst
- Als de meerderheid van je antwoorden groen is, gaat het goed. Kijk of je in 2019 dat wat goed gaat sterker kunt aanzetten. Uit onderzoek blijkt dat het makkelijker groeien is vanuit kracht en talent. Maak een plan hoe je dat gaat doen, anders kom je er meestal niet aan toe, nietwaar?
- De rood of oranje omcirkelde stellingen geven aan waar belemmeringen zitten voor groei. Alle 15 stellingen zijn even essentieel. Er is er niet één niet belangrijk. Ik zie nogal eens dat mensen vanuit persoonlijke voorkeur iets minder belangrijk vinden. Maar dat is in de organisatiepraktijk niet houdbaar.
- Als je meer dan 8 rood/oranje hebt ingevuld of als voor een bepaald onderdeel de meerderheid van je antwoorden ‘rood’ zijn, zit je in het risicogebied. Belangrijk is dan om niet zo maar door te gaan, in de valse hoop dat het wel mee valt. Er is wat aan te doen. Meestal geen quick-fix, want het vraagt om echte aandacht. Vraag iemand met je mee te denken, een gewaardeerde collega of bel mij.
‘uit’ en ‘in’ vorm: hoe beïnvloedt je dat?
Je hebt nu een beeld van waar het staat – misschien had je dat al en krijg je daar nu een bevestiging van. Bij Nieuwjaar horen goede voornemens: om dingen aan te pakken, te bewaken, te vieren. Toch gebeurt het dat je als professional, als team of als organisatie ‘uit’ vorm kan raken. Dan is reflectie belangrijk. Niet alleen dat je dat doet, maar ook hoe.
Volgende week zal ik in een nieuw artikel je een hulpmiddel geven om je persoonlijk leiderschap voor 2019 aan te scherpen: '5 gewaagde vragen voor 2019'.
Bronnen:
- Peter Senge, C. Otto Scharmer, Joseph Jaworski: Presence. Een ontdekkingsreis naar diepgaande veranderingen in mensen en organisaties (2015)
- Patrick Lencioni: De 5 frustraties van teamwork. Hoe je ervoor zorgt dat samenwerken leuk blijft (2009)
- Saskia Tjepkema, Luc Verheijen, Joeri Kabalt: Waarderend veranderen. Appreciative Inquiry in de dagelijkse praktijk van managers (2015)