Hart voor Involved Learning: Annechien van Buurt

Cette page n'est pas disponible en français - Vue en Néerlandais:


Het is 21 december 2011 en we vieren kerst bij Kessels & Smit. De bijeenkomst staat dit jaar in het teken van ‘geven’: omdat geven gelukkig maakt en verbinding tussen mensen versterkt. De benedenverdieping van de Maliebaan zit tjokvol. Vrijwel al mijn nieuwe collega’s zitten in de zaal, samen met een tiental mensen die werken voor maatschappelijke doelen. Onder andere Stichting de Vrolijkheid, SOS Kinderdorpen, SharePeople, LiveBuild, Netwerk Vluchtelingvrouwen en het Tuberculosefonds brengen deze middag een urgent vraagstuk in, waar zij met adviseurs van K&S aan willen werken. Een aantal andere collega’s vertrekt naar het Asielzoekerscentrum Utrecht om samen met Stichting de Vrolijkheid te werken met jongeren. De middag levert iedereen een hoop energie, nieuwe ideeën en dwarsverbanden op. En ik voel me er helemaal thuis – om meerdere redenen!

 

Betrokken

Sinds november vorig jaar versterk ik het gezelschap van Kessels & Smit, maar ik zat er niet als nieuwkomer bij. Al in mijn eerste week werd ik uitgenodigd me aan te sluiten bij de kerstgroep, dus ik had meegebouwd aan de bijeenkomst. Dat typeert het gezelschap: instappen en wegrijden. Maar ik voelde me ook op mijn plek vanwege de insteek van de middag: ik werk graag met Involved Learning – oftewel leren rondom urgente, strategische vraagstukken van ideële organisaties.

 

Involved Learning

In een Involved Learning traject koppel je mensen met een leervraag uit een bedrijf of instelling aan een ideële organisatie. Met als doel wederzijds leren. Bijvoorbeeld young professionals van een advocatenkantoor die hun juridische kennis in gaan zetten voor een stichting, en daarbij zelf leren en die stichting vooruit helpen. Voor een grote bank begeleid ik de komende maanden een pilotproject voor twintig managers, die op zo’n manier gaan werken aan maatschappelijke vraagstukken, dat zij hun leiderschap verder ontwikkelen en hun onderlinge samenwerking versterken.

 

Dit soort ‘cross-overs’ hebben een rijke opbrengst: adviezen, inbreng en andere input voor de ideële organisatie, professionele en persoonlijke ontwikkeling van de deelnemende medewerkers, en nieuwe inzichten en inspiratie voor de bedrijven. Ik ben van plan in 2012 op meerdere plekken zo’n traject te realiseren. Daarbij werk ik samen met Stichting Laluz.

 

Van politicoloog tot ontwikkelaar

Bij Involved Learning komen veel van mijn passies samen. Ik ben opgeleid als politicoloog en heb me verdiept in maatschappelijk verantwoord ondernemen van multinationals. Als trainee bij de gemeente Amsterdam heb ik gewerkt op het gebied van inburgering en integratie. Geweldig om me in te zetten voor mijn eigen stad, maar in het maken van beleid kwam ik niet tot mijn recht: ik wilde liever bezig zijn met organisatieverandering en persoonlijke ontwikkeling van mensen in hun werk.

 

Om dat te kunnen doen heb ik me de afgelopen jaren bekwaamd in het vak van leren en veranderen, met verschillende leergangen. Praktijkervaring deed ik op bij EMC, met onder meer het ontwerpen van leertrajecten, maken van spelsimulaties, coachen van docenten en begeleiden van teams in hun samenwerking.

 

Ondernemen

In het gezelschap van Kessels & Smit werken is voor mij een waardevolle volgende stap. Het vermogen van deze groep collega’s om te innoveren, om onderzoek en praktijk te verbinden en te werken vanuit kracht en mogelijkheden past goed bij waar ik nu zelf sta. Het betekent ook ondernemen. Net als de andere adviseurs niet in loondienst, maar als zelfstandig ondernemer… zonder er alleen voor te staan: we trekken samen op in het vinden en doen van opdrachten en in de professionalisering. De organisatievorm van K&S is daarmee vernieuwend, en het is bijzonder om dat van binnenuit te ervaren. Een lerend gezelschap, waar ik graag deel van uitmaak.