Aan de slag met Appreciative Inquiry: Joeri Kabalt

Cette page n'est pas disponible en français - Vue en Néerlandais:


Na mijn studie Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht ben ik in het nieuwe jaar als adviseur en onderzoeker begonnen bij Kessels & Smit, The Learning Company. En daar heb ik heel veel zin in!

 

Ontwikkeling en verandering?

Al jaren ben ik gefascineerd door de manier waarop beleidsmedewerkers, adviseurs, onderzoekers en ontwikkelingswerkers proberen om verandering en/of vooruitgang te organiseren. Ook ik voel de drang om iets bij te dragen aan een ‘betere wereld’, maar geloof tegelijkertijd dat veel van deze pogingen te weinig opleveren of zelfs averechts werken. Hoe kan het dan anders? Een vraag die ik besloot verder te verkennen tijdens mijn afstudeeronderzoek.

 

De toekomst van Curaçao

Een jaar eerder reisde ik met een groep medestudenten voor een maand af naar Curaçao voor een onderzoeksproject over de verwachte maatschappelijke gevolgen van het nieuwe land Curaçao. Een van de belangrijkste conclusies was dat er een ‘mentaliteitsverandering’ moest komen bij de Curaçaoënaars. Makkelijk geconstateerd, maar een stuk moeilijker om te bewerkstelligen. Bovendien was dat toch helemaal niet onze taak als onderzoekers? Toch klonken de woorden van de (inmiddels overleden) 89-jarige Curaçaose priester Amado Römer een jaar later nog in mijn hoofd: om een verandering te organiseren moet je een manier vinden om mensen van binnenuit te motiveren in plaats van hen van buitenaf een ‘duwtje’ te geven. Dit maal besloot ik het daarom anders te doen en voor mijn afstudeeronderzoek organiseerde ik samen met Curaçaose jongeren een Appreciative Inquiry over de toekomst van Curaçao. Vijftig jongeren gingen elk in gesprek met vijf mede-inwoners over de dingen die wél goed gaan op het eiland, de veranderingen die zij zouden willen zien en hun dromen voor Curaçao. Het was fantastisch om te zien hoe zowel de jongeren als de mensen met wie zij in gesprek gingen geïnspireerd raakten om samen te werken aan de toekomst van het eiland. Ook lukte het ineens om het eiland en elkaar te waarderen.

 

Bijzondere ontmoetingen

Een bijzondere ontmoeting tussen verschillende mensen kan ontzettend veel teweeg brengen. Tijdens het project op Curaçao stond ik versteld van de impact die een enkele ontmoeting had. Zo gaven de jongeren die meededen bijvoorbeeld aan dat door immigranten uit Haiti en Jamaica te spreken, zij tot de ontdekking kwamen dat er helemaal niet zoveel verschillen waren tussen hen en de ‘echte’ Curaçaoënaars. “We zijn veel meer ‘een’ dan ik dacht”, was dan ook een veelgehoorde uitspraak. Door open te staan voor de ander, waarderende vragen te stellen en persoonlijke verhalen te delen kunnen er bijzondere verbindingen ontstaan tussen mensen op verschillende plekken in de organisatie of met verschillende culturele achtergronden.

 

Appreciative Inquiry als manier om beweging te organiseren

Tijdens mijn ervaringen op Curaçao heb ik gemerkt dat Appreciative Inquiry een waardevolle manier is om beweging in de maatschappij en in organisaties te organiseren. Onderzoek en interventie zijn hier met elkaar verbonden. Voor mij is Appreciative Inquiry een manier om samen met de mensen die het daadwerkelijk raakt een veranderingsproces te initiëren waarbij de krachten en mogelijkheden van mensen het uitgangspunt vormen. Mensen worden als het ware gemotiveerd ‘van binnenuit’ doordat zij zelf een actieve rol spelen in het ontwerpen van het traject en in het vormgeven van de toekomst van hun team, organisatie, wijk of zelfs eiland. Allemaal uitgangspunten die ik belangrijk vind in mijn werk.

 

Ik zie er enorm naar uit om vanaf nu van deze en andere thema’s mijn werk te gaan maken! Door onderzoeksprojecten op te pakken, veranderprocessen en vernieuwingstrajecten te begeleiden en leerzame ontmoetingen te organiseren. En natuurlijk ga ik naar het Wereld AI congres om een workshop rond mijn afstudeeronderzoek te verzorgen en nog veel meer te leren over deze inspirerende aanpak.

 

Meer lezen?

Wie het interessant vindt kan hier mijn scriptie downloaden. Een paper en artikel volgen!