This page is not available in English - View in Dutch:
Inkomen na de vakantie. Het is voor mij weer ontzettend aan de orde. Of het nu komt door het weer, de Olympische Spelen waar ik elk moment van de dag naar kan kijken of de vele andere mensen die nog op vakantie zijn. Al een aantal dagen pep ik me op om, ja, wat eigenlijk? Aan het werk ben ik wel. Ik doe alleen niet de dingen die ik van te voren had bedacht om in deze weken te doen. Is dit erg? En hoeveel mensen hebben hier last van? Een snelle zoektocht leerde mij dat veel mensen dit verschijnsel kennen. Hieronder beschrijf ik wat dit kan betekenen en wat kan helpen.
Aan blogs met tips en tricks om terug in het werk te komen is geen gebrek. Met titels die variëren van ‘tips voor een frisse start’ tot ‘terug in de tredmolen’ is de insteek van verschillende stukken misschien wel net zo verspreid als gevoelens tijdens het opstarten na de vakantie. Zo wordt er gesproken van een post holiday syndrome, een chagrijnig gevoel dat zelfs kan leiden tot fysieke klachten. Gelukkig wordt het bestaan van dit syndroom ook direct ontkracht, volgens arbeidspsychologie Jolet Plomp gaat het hier voornamelijk om het schakelen naar een strak ritme dat onplezierig kan zijn.
Ritme..
De meeste praktische tips die gegeven worden gaan dan ook over dit ritme. Zo kan rustig beginnen (het liefst met bijvoorbeeld een halve week werken óf een paar halve dagen) al heel erg helpen. En het concreet maken van de nieuwe ideeën of inzichten waar je over nadacht terwijl je op het strand lag ook. Tijdens de vakantie nemen mensen vaak de tijd om te reflecteren op de afgelopen maanden, zet die gedachten om in een concreet plan voor de eerste weken na je vakantie. Uiteraard kun je ook vakantie-achtige acties in je werkritme meenemen. Gaf veel buiten- en actief zijn je een goed gevoel? Probeer dit te integreren in je werkdag door vóór je naar je werk gaat alvast baantjes in het buitenzwembad te trekken.
Of toch een andere reden?
Hoewel voor veel mensen geldt dat zij echt weer even moeten inkomen op het werk, kan deze state of mind het wel degelijk iets zeggen over hoe tevreden je bent met je huidige baan. Tijdens het overdenken van je eigen leven of het ontmoeten van nieuwe, inspirerende mensen tijdens je trip, kan het zijn dat je je realiseert dat je nu niet doet wat je wel zou willen doen. Onderzoek dit gevoel vooral verder als je weer terug op je werk bent. Kijk je agenda van de komende weken bijvoorbeeld eens grondig door, naar welke werkzaamheden kijk je uit? En hoe is die balans met tegen-op-kijk taken of -afspraken? Wat zegt dit over wat je mist in je huidige werk of over wat je meer wilt doen?
Als je op vakantie bent aangestoken door heel ander type werk, neem dan de tijd om dit eens helemaal uit te denken. Zie het als een gedachtenexperiment waarin je even doet alsof je die nieuwe stap echt gaat ondernemen. Welke voor- én nadelen brengt dit werk met zich mee? Wat is het dat je zo aanspreekt in dit type werk? En waarom? Vervolgens kun je voor jezelf nagaan welke onderdelen hiervan je eventueel in je huidige werk kunt boetseren. Of, als dat niet past of kan, wat er de komende periode nodig is om die stap naar ander werk te gaan maken. Een goed gesprek met collega’s kan daarin bijvoorbeeld een eerste stap zijn.
Realiseren
Terug naar mijn eigen inkom-perikelen. Door dit op te schrijven is in de eerste plaats weer helemaal helder dat ik mijn werk juist heel leuk vind. En waar ik eerder vond dat het me ontbreekt aan realisatiekracht, bedenk ik me nu dat dit helemaal niet zo blijkt te zijn. Hij is alleen nog niet zo gericht op de dingen die ik voor mijn vakantie het belangrijkste vond. Dat inzicht lucht toch op, het verstilt de ‘hup, ga nou eens aan het werk’ toespraak aan mezelf. En maakt dat ik mijn vakantie nog meer op waarde schat. Wat heerlijk, ik ben er echt even helemaal uit geweest. Misschien wel zo ver, dat terug er in dus niet eens meer aan de orde is. Het is een nieuwe start.
Deze blog verscheen ook op takeastep.nl.