studentenblog6

Stage lopen: zo doe je dat, toch?

This page is not available in English - View in Dutch:


Eind augustus zijn wij, Kirste en Jolanda, in het diepe gesprongen bij Kessels & Smit. We kwamen er meteen al achter dat ons beeld van stage lopen echt niet klopt met de werkelijkheid. Onze vastgeroeste ideeën kwamen totaal niet overeen met hoe het er op onze stage aan toe gaat. Dikke vooroordelen dus. Lees hier wat we ontdekten.

 

Vooroordeel 1: Je werkt voor een baas

Natuurlijk werk je voor een baas, voor wie werk je anders? En wie vertelt je anders wat je moet doen? Zo vanzelfsprekend als het lijkt, zo anders is het bij Kessels en Smit. We zijn onderdeel van het gezelschap van zelfstandig ondernemers en werken elk aan een eigen project. Zo onderzoekt Jolanda de impact die jeugdzorgwerkers hebben gemaakt na een traject en Kirste kijkt wat de impact is van een leiderschapstraject. Daarnaast zijn wij ook volledig vrij om connecties te leggen met andere ondernemers. Kirste greep de kans aan om mee te werken in een project voor een klant waardoor ze een dag meekeek en meeliep in de supermarkt. Jolanda heeft Theo geholpen in een simulatiespel en was ondersteuner in de rol van young professional.

 

Vooroordeel 2: Je doet standaard werk en klusjes

Je begeleider heeft het al helemaal bedacht. Jij zult maar eens die saaie en suffe taken oppakken die al maanden in een hoekje op aandacht liggen te wachten. Nee, in plaats daarvan deel jij de lakens uit en ben je eigen baas over jouw opdracht. Wil jij graag aandacht besteden aan e-learning, prima! Liever een focus op ontwerpen, ook goed! Samen met één van de adviseurs zijn wij op onderzoek uitgegaan om te bepalen hoe onze vragen en interesses aansluiten bij de thema’s die de adviseurs binnen Kessels & Smit bezig houden. Daardoor hebben wij zelf de regie over onze stage en werken we vanuit onze eigen interesses en talenten: analyseren, contact met deelnemers leggen, creatief denken, ontwerpen, enzovoorts. Zo kan Jolanda helemaal haar ei kwijt in het updaten van een digitale leeromgeving en haalt Kirste energie uit het meedenken over nieuwe leertrajecten.

 

Vooroordeel 3: Leren is eenrichtingsverkeer

Je begeleider weet alles en jij komt als groentje om de hoek kijken. Hij of zij zal het jou wel even leren. Er zit dus ook niets anders op dan alle informatie op te slurpen als een superspons. Maar niet zo snel met die gedachten, jij bent niet de enige die wat kan leren. Natuurlijk heeft je begeleider een voorbeeldrol betreft praktijkervaring, maar je bent niet voor niets stagiair bij Kessels & Smit! Onze frisse blik, ideeën en perspectieven worden dan ook met open armen ontvangen om zoveel mogelijk wederzijds van elkaar te leren. Daarom wordt het delen van je mening hier niet alleen gewaardeerd, maar zelfs verwacht. Zo nemen wij actief deel aan vergaderingen met de studentenbende, deinzen niet terug om onze mening te geven, en zien samenwerken en persoonlijk contact leggen als kernbelang.

 

Vooroordeel 4: De 9-tot-5-mentaliteit                

Een kantoorbaan, elke dag van 9 tot 5 achter je bureau en dan weer lekker naar huis. Met als hoogtepunt van de week een vergadering van vier uur. Hier werkt het anders. Van ontwerpbijeenkomsten en het bezoeken van je opdrachtgever tot de K&S dagen: afwisseling staat centraal. De fysieke verbondenheid wordt gevonden op de Maliebaan in Utrecht. Hier treffen we elkaar en er zijn ruimtes om samen te werken, zoals in bijeenkomsten of brainstormsessies, maar ook ruimtes waar je juist zelfstandig en in rust kunt werken. Daarnaast werken wij ook regelmatig vanuit huis (Enschede en Leiden) of op locatie aan een project. Zo hebben wij interviews afgenomen van Zaandam tot Roermond en werkbijeenkomsten gehad in Amsterdam en Rotterdam. Je werkweek valt mede daardoor in te delen op je eigen manier en op je eigen tijd, wat zorgt voor veel flexibiliteit. Hoofdzaak is dat ons werk de aandacht krijgt die het verdient en zorgvuldig afgerond wordt.

Vooroordeel 5: Onderzoek doen is saai​ en suf

Het opstellen van ingewikkelde vragenlijsten gevolgd door lastige SPSS-analyses of ellenlange interviews uitwerken; het is een vrees van veel studenten. Echter, onderzoek doen bij Kessels & Smit blijkt helemaal niet vervelend, moeilijk, saai of suf te zijn. Voor onze onderzoeken zijn wij betrokken bij uitdagende projecten waarvan wij de impact proberen te bepalen. Wij gebruiken hiervoor een gestructureerde en eenvoudige methode, welke je in korte tijd laat zien waar je impact kunt verwachten, of deze impact is gemaakt en hoe dat dan is gekomen. Hierdoor is je onderzoek constant in beweging en ontdek je de leukste verhalen.