Seek Sense Share

Slimmer worden door content curation

This page is not available in English - View in Dutch:


Regelmatig bloggen wij hier over leren, ontwerpen en technologie. In dat kader bespraken we al eerder twee boeken die ons inspireren bij het werken en experimenteren rond deze thema's: The Accidental Instructional Designer  en Sprint. Deze keer willen we het hebben over content curation.

 

In het boek Leren in tijden van tweets, apps en likes omschrijven Joitske Hulsebosch en Sibrenne Wagenaar content curation als: 'het opsporen, rubriceren, organiseren en delen van content over een specifiek thema'. Content curator is een nieuwe rol voor leerprofessionals, die samenhangt met de ontwikkeling naar meer zelfsturend leren. Om voortdurend en steeds sneller te leren, verbeteren en vernieuwen biedt het internet een onuitputtelijke bron van informatie. Echter, online is zoveel inhoud te vinden dat je er als lerende bijna in zou verdrinken. De content curator reikt de helpende hand door bronnen te verzamelen die voor jouw vakgebied of thema actueel en relevant zijn, daar eigen expertise aan toe te voegen en dit op een aantrekkelijke manier te delen.

 

Seek > Sense > Share model

Anders Pink biedt op internet een gids aan die je gratis kunt downloaden om kennis te maken met content curation. Hierin wordt regelmatig het Seek > Sense > Share model van Harold Jarche aangehaald. Dit model is erop gericht informatie te vinden, daar betekenis aan te verlenen en het vervolgens te delen. Jarche noemt dit Personal Knowledge Mastery (PKM). Hoewel dit model gericht is op individuen, is het ook goed van toepassing op teams of organisaties. 

 

Seek

Seek gaat over nieuwe informatie ontdekken. Elke dag wordt online heel veel nieuwe informatie gepubliceerd. Morgen is deze informatie mogelijk alweer verouderd. Logischerwijs schuilt in deze fase het gevaar van ‘information overload’. Hoe weet je nu welke informatie belangrijk voor je is en dat je niet iets mist?

 

Om deze overload voor te blijven is het belangrijk te filteren terwijl je zoekt. Dit kan door gebruik te maken van de intelligentie van zoekmachines als Google. Dit wordt machine filtering genoemd. Toch kunnen machines niet interpreteren of informatie relevant voor jou is. Daarom is ook een vorm van human filtering nodig. Denk hierbij aan informatie die door vrienden of experts op een vakgebied gedeeld wordt. Zij filteren bepaalde content dan al voor jou. 

 

Sense 

Het Sense gedeelte vergeten we nog wel eens. We zijn vaak geneigd informatie meteen te delen nadat we het gevonden hebben. Sense helpt om waarde toe te voegen aan de gevonden content. Het is belangrijk om gevonden informatie te valideren, samen te vatten en in je eigen context te plaatsen. 

 

De schrijvers van de gids 'Content curation for learning' benoemen een aantal manieren waarop je invulling kunt geven aan Sense:

  • Ga bij het lezen van nieuwe informatie elke 30 seconden na op welke manier dat wat je leest waardevol is. 
  • Plaats reacties bij onderdelen uit de content die relevant zijn voor jou of je organisatie. 
  • Verwijs naar andere content die interessant is om erbij te pakken. 
  • Lees content samen met anderen om hier vervolgens op te reflecteren en over te discussiëren. Op deze manier bouw je aan jullie gezamenlijke intelligentie.

 

Share 

Wanneer je de informatie hebt gevonden en er betekenis aan hebt verleend deel je de content met anderen. Hierbij is het van belang dat je goed nadenkt wanneer je dit doet, met wie en in welk netwerk. Je wilt natuurlijk dat je de mensen bereikt die echt iets gaan hebben aan de informatie die je deelt. Zorg er daarbij voor dat je de content deelt in een online omgeving die voor hen vertrouwd is, bijvoorbeeld via e-mail, social media of een intern netwerk.

 

Zo gaan wij ermee aan de slag

Op dit moment ontwikkelen we een online platform voor alumni van de FCE. We willen hen onder andere helpen om up to date te blijven rond de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. Hiervoor moeten we het overzicht houden over al die ontwikkelingen. We willen de krachten bundelen met de alumni door samen met hen content te cureren. Op deze manier hebben we een veel bredere scope. Het model van Jarche kan ons hier goed bij helpen.

 

Verder gaan we persoonlijk door met content curation door bronnen over leren, ontwerpen en technologie te vinden en delen met volgers via Twitter, Linkedin en natuurlijk deze blog. Want daar leren we zelf heel veel van. We onderschrijven dan ook de constatering van Joitske en Sibrenne dat content curation een effectieve leerstrategie kan zijn. Op naar de volgende blog!