This page is not available in English - View in Dutch:
Gesprekken voeren we de hele dag door, van small talk bij de koffieautomaat tot intensieve voortgangsgesprekken. Maar een écht goed gesprek? Dat blijkt een vak apart. Derk van der Pol gaat in gesprek met Theo Visser. Ze staan stil bij de start van een goed gesprek: de incheckvraag. Want, met de juiste vraag aan het begin, leg je al snel de basis voor een rijk gesprek.
Dit interview met Derk is eerder opgenomen. Op dit moment is hij niet aan het werk, omdat hij de tijd neemt om te herstellen van een ongeluk. We wensen hem een spoedig herstel en kijken ernaar uit om hem weer te zien zodra hij er klaar voor is! 💪✨
Waarom een incheckvraag?
"Theo start zijn gesprekken altijd met een korte check-in. Volgens hem is dat dé manier om je gesprekspartner en jezelf even in een positieve mindset te krijgen. “Als je zonder enige voorbereiding een gesprek instapt, ben je vaak nog gefocust op je eigen to-do’s en haast. Met een incheckvraag geef je elkaar de ruimte om te landen,” legt Theo uit. Door een paar minuten te investeren in het stellen van de juiste vragen, breekt het ijs en ontstaat er een relaxte sfeer. Dit zorgt ervoor dat beide gesprekspartners écht openstaan voor elkaars verhaal.
Positieve mindset = open gesprek
Theo deelt dat onderzoek aantoont dat een positieve mindset je blikveld letterlijk vergroot. “Wanneer je met elkaar in een positieve flow komt, gaan de oogkleppen wat open. Je krijgt meer ruimte om echt te luisteren en in te gaan op wat de ander te zeggen heeft. En dat is precies wat je nodig hebt voor een goed gesprek,” legt hij uit. Het gaat dus niet om een oppervlakkig ‘hoe gaat het’, maar om vragen die daadwerkelijk het beste in elkaar naar boven halen.
Tien vragen die zorgen voor een positieve flow
Theo heeft een handig setje kaarten bij zich, gebaseerd op de inzichten van de bekende psycholoog Martin Seligman, die vijf factoren onderscheidt die bijdragen aan ons welzijn: positieve emoties, betrokkenheid, relaties, betekenis en prestaties. Dit vormt de basis voor Theo’s tien incheckvragen. Hier een greep uit zijn favoriete vragen:
1. Positieve emoties oproepen
- Wanneer heb je voor het laatst echt hard gelachen?
- Welk moment uit de afgelopen tijd gaf je een sprankel?
2. Betrokkenheid en doorzettingsvermogen
- Waar wil je de komende tijd energie in steken?
- Wat is een project waar je nu echt enthousiast over bent?
3. Relaties
- Wie heeft recent het beste in jou naar boven gehaald?
- Welke drie mensen zijn voor jou belangrijk in je werk?
4. Betekenis
- Wat vind je een sterk punt van jezelf, en hoe wil je dat meer inzetten?
- Wanneer deed je voor het laatst iets waardevols voor een ander?
5. Prestaties
- Waar ben je nog steeds trots op van de afgelopen tijd?
- Wat wil je deze week voor elkaar krijgen?
Door zo’n vraag als startpunt te kiezen, komt het gesprek vanzelf op een positievere, opener toon. Theo raadt aan om vijf à tien minuten in te checken met een van deze vragen voordat je naar de werkelijke inhoud van het gesprek gaat. Het hoeft niet lang te duren, maar het heeft zeker effect.
Eerst de basis, dan de inhoud
Wat Theo hiermee laat zien, is dat het loont om even stil te staan en de tijd te nemen om de toon te zetten. We duiken zo snel de inhoud in, maar vergeten door de drukte van alledag stil te staan. Eerst samen landen in een gesprek dus. Door bewust stil te staan bij de incheck en deze open en positief in te zetten, maak je een verschil in de verbinding die je tijdens het gesprek hebt.
Het leuke van Theo’s methode is dat het toepasbaar is op allerlei soorten gesprekken, of je nou een vlotte babbel maakt tijdens de koffie of een intensief gesprek hebt gepland over iemands ontwikkeling. Een goed begin blijkt écht het halve werk. Probeer gerust een vraag uit: benieuwd wat het effect is!"