This page is not available in English - View in Dutch:
Intervisie is een krachtige manier voor het ondersteunen van individueel leren. Mensen wisselen casuïstiek uit, reflecteren op hun eigen overtuigingen en aannames, komen tot andere inzichten door de ervaringen of opvattingen van hun collega’s. Als ervaren intervisiebegeleider (en fan van de werkvorm) heb ik ontdekt dat het eigenlijk veel meer op kan leveren. Er gebeurt veel in die bijeenkomsten, en er zitten rode draden in de inzichten die mensen opdoen. Daar doen we niet altijd iets mee. Maar dat kan wel.
Ik probeer intervisie steeds vaker ook meer in te zetten als hefboom voor organisatieontwikkeling. Ik doe dan intervisie in groepen en vraag uit elke groep een iemand die de groep wil vertegenwoordigen. Die vertegenwoordigers vraag ik vervolgens ook bij elkaar zodat zij de rode draden uit de verschillende groepen samen kunnen brengen.
Zo had ik laatst een organisatie waar in elke intervisiegroep het thema ‘contracteren op opdrachtgever- en opdrachtnemerschap’ naar voren kwam. Dat bleek een organisatie-thema, terwijl veel mensen dachten dat het hun eigen individuele vraag was. Je kunt dat soort inzichten prima delen terwijl je ook de vertrouwelijkheid van de intervisiebijeenkomsten intact houdt. Je hoeft immers geen casuïstiek te delen en namen al helemaal niet… het gaat echt om thema’s en vragen die veel voorkomen.
Bij die rode draden-bijeenkomsten nodig ik dan ook weer andere collega’s uit, die niet deelnamen aan de intervisiebijeenkomsten maar die wel iets te maken hebben met de organisatie-ontwikkeling.
Op deze manier brengt intervisie niet alleen individuele collega’s vooruit, het leren wordt er collectiever van.
Dat vraagt wel enige massa in de intervisiegroepen (bijvoorbeeld: alle leidinggevenden uit een bepaalde laag die meedoen) en een brede blik van de begeleiders. Het gaat immers niet meer alleen om het ondersteunen van het individu of de groep - het is belangrijk dat je ook kunt kijken naar de context. Al die waardevolle inzichten die je voorbij hoort komen tijdens een intervisiesessie, hoe kunnen we die aan elkaar knopen en verder gebruiken in de bredere organisatie-ontwikkeling? Wat mij betreft een mooie uitdaging.
Meer lezen over intervisie?
Download hier ons intervisiewerkboek met tips, achtergronden en methodieken om hier zelf mee aan de slag te gaan.