ennuonline

3 inzichten in het begeleiden van online leren

This page is not available in English - View in Dutch:


Op woensdag 11 februari ontmoette ik Sibrenne Wagenaar in Restaurant Claar, voorheen Mammoni. Sibrenne is een van de oprichters van En nu online. Haar werk draait om leren met nieuwe (social) media en alles wat daarmee te maken heeft. Naar haar ervaringen was ik heel benieuwd. Want het begeleiden van online of digitaal leren is echt een vak apart. In deze blog beschrijf ik drie inzichten die ik kreeg in het gesprek met haar.

 

1. Denk goed na over de invulling van je rol als begeleider

Regelmatig staat een inhoudelijk thema centraal in een online traject. Welke rol pak je als begeleider? Doe je mee op de inhoud of richt je je op het ondersteunen van het leerproces. Het een sluit het ander natuurlijk niet uit.

 

Een van de krachten van online leren is dat deelnemers van elkaar kunnen leren en onderling kennis kunnen uitwisselen. Als begeleider ondersteun je deze interactie door vragen te verhelderen, door te vragen, deelnemers met elkaar in contact te brengen. Achter de online schermen blijf je deelnemers uitnodigen hun kennis online te delen en hun vragen aan andere deelnemers voor te leggen.

 

Naast ondersteunen is inbreng van expertise belangrijk; deelnemers zijn vaak hongerig naar nieuwe kennis. Als je als online begeleider expert bent op de betreffende inhoud kun je vragen van deelnemers goed plaatsen. Je ziet welke inhoud nog ontbreekt. Je hebt snel in de gaten wanneer een discussie een andere kant op gaat dan je had gewild. Tegelijkertijd kan expertise bij de begeleider soms in de weg zitten. Je laat je dan makkelijk verleiden tot een ‘docent-rol’. Lukt het je dan nog om deelnemers optimaal te begeleiden? 

 

2. Een goede voorbereiding is nog geen garantie voor interactie

Interactie is een belangrijk element in online leren. Het kan zijn dat je jouw online leertraject tot in de puntjes hebt voorbereid en dat er toch geen interactie tot stand komt. Dan doe je als begeleider tijdens het traject niet een stapje terug, maar blijf je juist actief en alert. Jouw betrokkenheid is essentieel voor de bijdrage die deelnemers leveren: waarderen, initiatief nemen, deelnemers uitnodigen, een nieuwe vraag introduceren, het voorbeeld geven.
 

3. Het sociale aspect wordt vaak overgeslagen

Wanneer je in het dagelijks leven iemand tegenkomt die je niet kent is het gebruikelijk dat je even kennis maakt. Sibrenne begint een nieuw traject vaak ook met een kennismakingsactiviteit. Ze ziet dat aandacht voor kennismaking regelmatig vergeten wordt in een online leertraject. Terwijl juist het toevoegen van sociale aspecten ertoe leidt dat de interactie in de groep op gang komt. Je verbonden voelen met de groep, een bepaalde mate van onderling vertrouwen opbouwen. Dat zijn essentiële elementen voor een effectief groeps- en leerproces.
 

Tools om eens uit te proberen

Aan het einde van het gesprek vroeg ik Sibrenne naar online tools die ze onlangs had uitgeprobeerd.

  • ​Speakap. Een Whatsapp-achtige tool die teamleden, medewerkers of vestigingen met elkaar verbindt.
  • Nearpod. Interactieve presentaties op elk scherm in de ruimte.

De moeite waard om eens uit te proberen!

Ben je benieuwd geworden naar het werk van Sibrenne? Neem dan een kijkje op de website: http://ennuonline.com

Heb je vragen over online leren? Mail ze naar me, dan neem ik ze mee in mijn volgende blog!