Sparks Ontwerppraktijken

K&S Sparks 17 juni: ontwerppraktijken in beeld

This page is not available in English - View in Dutch:


Op 17 juni is er weer een K&S Sparks aan de Maliebaan. Het thema is 'Ontwerppraktijken in beeld' onder begeleiding van Leo Dercksen en Mariël Rondeel.

 

Vrijwel elk K&S project is te beschouwen als een ontwerppraktijk, waarin een interventie tot stand komt die tot doel heeft leerprocessen op gang te helpen. Leerprocessen die op hun beurt bijdragen aan het realiseren van een beoogd doel.

 

De afgelopen periode hebben we met een aantal opdrachtgevers gereflecteerd op ons werk. Met hen hebben we de gevolgde aanpakken en bereikte resultaten in kaart gebracht, met als doel daarvan te leren. Onze nieuwgierigheid ging vooral uit naar de wijze waarop vraagstukken benaderd zijn.

  • Wat was de vraag en de context?
  • Hoe ontstonden ideeën voor een passende aanpak?
  • Vanuit welke leer- en ontwerpprincipes is gewerkt? En met welk effect?
  • Wat waren kritische situaties?

De verzamelde verhalen worden gebundeld in een boek dat dit jaar verschijnt.

 

Hoe krijgen ontwerppraktijken gestalte

Tijdens de K&S Sparks-bijeenkomst verdiepen we ons in hoe actuele ontwerppraktijken gestalte krijgen. Wat in die ‘current practices’ opvalt, is dat opvattingen over leren en ontwerpen echt een ontwikkeling hebben doorgemaakt. Grenzen in het ontwerpen zijn verkend en verlegd. Eén van die ontwikkelingen is dat relationeel ontwerpen steeds gebruikelijker wordt. En dat lerenden vaker de rol hebben van mede-ontwerper van hun leerproces.

 

Wat we ook steeds meer zien is dat de ontwerpen niet altijd meer van begin tot eind worden vastgelegd. Dat leren zonder vooraf vastgesteld programma een hele uitdaging is.  En dat leren en werken steeds meer samenvallen door het werk zo te ontwerpen dat leren en experimenteren onvermijdelijk is.

 

Experimenteren met verschillende ontwerpaanpakken

Als deelnemer aan de Sparksbijeenkomst krijg je de gelegenheid om te experimenteren met verschillende ontwerpaanpakken. Sommige daarvan zullen echt nieuw en anders zijn. Zo kun je jouw opvattingen over leren en ontwerpen stretchen en krijg je alvast een exclusief kijkje in het ontwerpboek!

 

Programma

09.30 - 10.00 Ontvangst met koffie en thee

10.00 – 13.00 Workshopronde

13.00 - 13.30 Gezamenlijke lunch

13.30 - 16.30 Workshopronde

16.30 – 17.00 Gezamenlijke afsluiting

 

Locatie en kosten

De bijeenkomst vindt plaats bij Maliebaan 45 te Utrecht. De kosten bedragen €350,-. Dit bedrag is exclusief BTW en inclusief materialen, koffie, thee, lunch en een drankje ter afsluiting.

 

Schrijf je hier in of mail Sharon Jacobs indien je vragen hebt.