HomeInspiratie en verdieping › Artikel

Hoe houd je de energie vast na een bijeenkomst vol plannen? Tips uit een onderzoek naar de impact van een veranderinterventie

Door: Esther Peeters, Suzanne Verdonschot web 111976674546 Suzanne Verdonschot - ; Bron: Kessels & Smit, The Learning Company   29-03-2018

Verandering is in veel organisaties aan de orde van de dag. En hoewel teams dagelijks proberen om vorm te geven aan nieuwe ambities, en proberen vormen te vinden die beklijven, blijft veranderen moeilijk. Het merendeel van de pogingen loopt vast of komt niet uit bij het vooraf gewenste resultaat. Dit heeft zijn weerslag op de deelnemers aan een verandering. Zij raken soms verandermoe of teleurgesteld en mogelijk zelfs gedesillusioneerd.

 

Tegelijkertijd is er een ontwikkeling gaande die aanknopingspunten biedt om verandering anders in te richten. Deze ontwikkeling heet ‘Appreciative Inquiry’, oftewel ‘waarderend veranderen’. Gebruikmakend van deze methode onderzoeken deelnemers aan een verandering waar er al kiemen zijn van de verandering die zij beogen. Door te onderzoeken waar iets al werkt, wordt het gemakkelijker de werking hiervan uit te breiden. De gedachte hierachter is dat aandacht voor wat goed gaat in een organisatie zorgt voor energie, zelfvertrouwen en positieve resultaten.

 

Op meerdere plekken werken organisaties met deze aanpak. Het mooie is dat ook in de praktijk blijkt dat (meerdaagse) bijeenkomsten die werken volgens deze benadering vaak direct veel energie opleveren. Een vraag die daardoor nu relevant wordt is hoe je op die bevlogenheid verder kunt gaan. Anders gezegd, hoe houd je de goede ideeën en voornemens vast na een bijeenkomst waar de waan van de dag mogelijk weer overheerst? Daarover gaat dit artikel.

 

In dit artikel geven we ook tips voor het vasthouden van de energie op basis van een onderzoek bij een scholengroep. Deze organisatie gebruikte Appreciative Inquiry voor hun eigen veranderproces. Zij organiseerden een meerdaagse veranderbijeenkomst (een ‘summit’). Esther Peeters deed een onderzoek bij de deelnemers aan deze summit om na te gaan wat hen hielp of juist belemmerde om voort te bouwen op de energie die ontstond tijdens deze bijeenkomst.