open keukenonderzoek 111791624227

Open keukenonderzoek 'Sprankelend vernieuwen in de gevestigde orde'

Cette page n'est pas disponible en français - Vue en Néerlandais:


Een jonge vrouw met een verstandelijke beperking die altijd kleding draagt die haar moeder voor haar koopt. Terwijl ze eigenlijk zo graag eens zelf wat zou willen uitkiezen. Door het initiatief 'De Kracht van kleding' konden ze dit onderwerp met elkaar bespreken en leert de moeder de wens van haar dochter kennen. Hierdoor kan haar dochter een nieuwe stap zetten en draagt zij iets dat haar aanspreekt.

 

De Kracht van kleding is een filosofie en ook een heel praktische aanpak (met een kledingkoffer, kletskaarten, een paskamersessie en modeshow) waarbij je op een andere manier naar de rol van kleding leert kijken en waarbij je jezelf mag laten zien op een manier die past bij wie je bent. Door met elkaar in gesprek te gaan kom je er achter wat voor ieder belangrijk is en leer je vanuit meerdere perspectieven kijken.

 

Een begeleider die met een cliënt en een verwant met de kletskaarten aan de slag is merkt dat er door in gesprek te zijn over thema's zoals gewoontes en tradities, complimenten, pasvorm en kleedgeld ook ineens andere thema’s aan bod komen. Zoals sterker in je schoenen staan en eigen regie nemen. Zodat de jonge vrouw ineens tegen haar moeder durft te zeggen dat ze liever een keer zelf wil winkelen. Dit verhaal vertelden Mayke Bremmers en Lonneke de Laat van Cello-zorg mij afgelopen week.

 

Mengen

Mayke ontwikkelde De Kracht van kleding en maakte er samen met Lonneke en vele anderen een levendige beweging van bij Cello. Ik interview hen over de manier waarop ze nu, na de eerste jaren van pilots en experimenten het initiatief weten te vermengen met de gevestigde orde. En wat ze hierin tegenkomen. Mengen is het woord dat ik koos omdat woorden als borgen, verankeren en implementeren niet dicht genoeg naderen waar het om gaat.

 

Het vermengen van de nieuwe aanpak in de bestaande teams is geen kwestie van recht eropaf: “Voor je het weet denk je dat eerst de Raad van Bestuur er achter moet staan, er op elke woning een ambassadeur moet zijn en een koffer met werkvormen. Maar zo werkt het niet, rechtdoor is niet het snelste. We moeten er omheen kronkelen, plekken vinden waar mensen enthousiast zijn en er zelf iets van willen maken, knoopjes leggen en zo het pad maken. In alle mengmomenten draait het om relatie.”

 

Open keukenonderzoek

Deze week staat het volgende interview op de agenda in weer een heel andere organisatie De komende tijd verzamelen we verhalen van mensen die in hun organisatie als bewegingmakers ervaringskennis opdoen over het vermengen ‘van het nieuwe met het gevestigde’. Het is weer een open keukenonderzoek dat ik vanuit de FCE vormgeef. Dit keer met Mara Spruyt als gastonderzoeker.

 

De deur staat open en je bent van harte welkom een kijkje in de onderzoekskeuken te nemen (niet schrikken van alle onaffe gedachtes, losse data en stapels onbeantwoorde vragen…)!

 

Meer informatie over het onderzoek vind je in de flyer 'Sprankelend vernieuwen in de gevestigde orde'.