Schermafbeelding 2011-09-01 om 11.31.10
HomeNotre librairie › Livre

Benut je kennis(sen)

par: Tjip de Jong, Suzanne Verdonschot web 111976674546 Suzanne Verdonschot, Jeroen Fikkers, Marieke Dresen - ; éditeur Lerarenreeks Ruud de Moor Centrum, Open Universiteit.   01-07-2011

Cette page n'est pas disponible en français - Vue en Néerlandais:

In dit boekje rekenen we af met het misverstand dat netwerken vooral waarde heeft door het aanknopen van gesprekjes met onbekenden. Juist onder de mensen die je al kent, zit vaak een heel potentieel aan kennis dat je nog kunt benutten. Via hen kun je weer in contact komen met anderen. Op die manier kun je verder komen met vraagstukken die voor jou en jouw school van belang zijn. Dat is sociaal leren: werken met en aan sociaal kapitaal.

 

Sociaal kapitaal kan helpen bij het oplossen van vraagstukken waar je mee zit. Ook op andere fronten valt winst te behalen. Onderzoek liet zien dat mensen met sterke sociale netwerken hebben een hoger inkomen, zijn gelukkiger en leven langer dan mensen die dat niet hebben (Putnam, 2000).

 

Dit boekje gaat over het belang van het benutten van je professionele netwerk en het creëren van sociaal kapitaal. Daarnaast biedt het boekje praktische handvatten om je eigen netwerk in beeld te krijgen, uit te bouwen en effectiever in te zetten voor vragen waar jij als leraar mee bezig bent. Of het nu gaat om je wens om meer tegemoet te komen aan de individuele verschillen van leerlingen, of om je wens om meer te leren van die studiegenoot die werkt op een andere school. Het netwerkperspectief zorgt dat je er verder mee komt.

 

We bezochten twee scholen waar we enkele leraren en leidinggevenden te hebben bevraagd over de manier waarop zij hun netwerk benutten. In het boekje vind je hiervan citaten terug.

 

Inhoudsopgave

  • Hoofdstuk 1: Het belang van samenwerken in netwerken. In dit hoofdstuk komt aan bod wat het netwerkperspectief zo belangrijk maakt. Aan de hand van enkele kerninzichten over netwerken word je ingewijd om met de ‘netwerkbril’ te kijken naar je eigen werk als leraar of schoolleider.
  • Hoofdstuk 2: Sociaal kapitaal – zachte valuta met keiharde waarde. Dit hoofdstuk gaat over de waarde van je netwerk. Aan de hand van drie dimensies (structurele dimensie, relationele dimensie en cognitieve dimensie) kun je zelf bepalen hoe ‘rijk’ je bent.
  • Hoofdstuk 3: Bouwen aan sociaal kapitaal. Dit hoofdstuk laat zien hoe je zelf kunt bouwen aan je sociaal kapitaal. De vijf bouwfasen staan centraal in dit hoofdstuk: initiatief nemen, uitnodigen, kennismaken, creëren en uitstralen.
  • Hoofdstuk 4: Alle tools op een rij. In dit hoofdstuk staan alle tools en instrumenten op een rij waarmee je kunt experimenteren in je dagelijks werk.
  • Hoofdstuk 5: Leestips. Een overzicht van de bronnen waar we naar verwijzen en interessante leestips die we je aanraden.
This site uses cookies to improve its usability. See our statement for more information.
Close
Cookie consent