Generation-Gap-And-New-Technologies

Young professionals veranderen de werkplek

This page is not available in English - View in Dutch:


Ondanks dat ik het niet zo aangenaam vind om te spreken van generaties, kunnen we niet ontkennen dat een nieuwe groep jongeren (de zogeheten generatie Einstein met jongeren die geboren zijn tussen 1985 en 2003) op het punt staat in groten getale de werkplek te betreden. En het kan niet anders dan dat de aanwezigheid van deze nieuwe groep – waartoe ik zelf ook behoor - een sociale en economische impact zal hebben.

 

Social Media Boom

Deze jonge collega’s kijken helemaal anders naar werk en communicatie dan hun voorgangers, en plaatsen daarbij een grotere nadruk op netwerken via social media. Vandaag zien we dat zowel het persoonlijke als professionele gebruik van social media en webgebaseerde netwerksites significant groeit. Facebook, bijvoorbeeld, heeft meer dan 200 miljoen actieve gebruikers. Twitter werd zonet door ‘the Nielsen Company’ gerangschikt als de snelst groeiende social media website, met een maandelijkse groei van 1.382%. Het totale aantal tweets die reeds gepost zijn op Twitter bedraagt ongeveer 2.5 miljard (!).

 

Het kan niet anders, of dit gaat wat in beweging zetten. Jongere generaties gebruiken social media eenvoudig en vanzelfsprekend, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Als het aantal Young professionals en werknemers van de generatie Einstein zal toenemen, zal ook het gebruik van social media op de werkplek dat doen.

 

Bouwen van relaties via Social Media

Veel bedrijven beperken de toegang van hun werknemers tot sociale media websites zoals Twitter, Facebook en Youtube, uit bezorgdheid over de productiviteit. Organisaties vrezen daarnaast het deelnemen aan deze social media als een bedrijfsactiviteit. ‘Hoe hou je immers controle over wat mensen over je zeggen?’ is daarin een veelgehoorde zorg.

 

De economische context is aan het veranderen, en op die manier ook de aard van de organisaties. In een dienstengeoriënteerde economie worden organisaties gedefinieerd door relaties – relaties tussen werknemers, departementen, afdelingen, gerelateerde organisaties, klanten en leveranciers. Social media zijn een hulpmiddel voor het leggen, opbouwen en onderhouden van deze relaties. Het ‘merk’ van de organisatie wordt gedefinieerd door zijn identiteit in de markt, die geconstrueerd wordt door de interactie tussen de organisatie en zijn stakeholders.

 

Voor organisaties is het moeilijk toe te geven, maar de controle van het ‘organisatiemerk’ en de ‘organisatieboodschap’ is in sommige opzichten al uit hun handen. Het is niet omdat je als organisatie nog niet aanwezig bent in het social media landschap, dat je klanten nog niet praten over jou. Een organisatie dient betrokken te zijn met zijn klanten, werknemers en leveranciers waar het gesprek plaats vindt, en in toenemende mate gebeurt dit op social media sites. Door aanwezig te worden in het reeds plaats hebbende gesprek, geef jij je organisatie een kans om te reageren en te werken aan je perceptie.

 

Klaar voor morgen

In het niet al te verre verleden was er een tijd waarin werknemers beperkte toegang hadden tot internet en e-mail. Nu zijn deze technologische hulpmiddelen echter een integraal onderdeel van ons doen en laten op de werkplek. Op dezelfde manier, omdat ze deze tools in secundaire en hogere studies en in hun persoonlijke leven gebruiken, zal de jonge generatie verwachten dat ze deze social media instrumenten ook op de werkvloer kunnen gebruiken en zullen zij op hun beurt op een dag terugkijken en zich niet kunnen inbeelden dat ze hun werk zouden doen zonder....

 

Het schijnbare gemak waarmee de werknemers van morgen omgaan met social media hoeft niet gezien te worden als een belemmering om te gaan communiceren met andere werknemers maar kan aangewend worden om samen na te denken hoe deze tools kunnen ingezet worden op de werkplek op een manier die iedereen, en dus de organisatie als geheel, een stap vooruit helpt.

 

De sleutel om je werkplek klaar te maken voor de uitdagingen van morgen bestaat er dan in de talenten en de verwachtingen van deze Young professionals te omarmen. Beperk de toegang tot sociale netwerksites tijdens de werkuren niet, maar zorg ervoor dat ze op een goede manier ingezet worden in het werk. Help jonge en oudere werknemers samen na te denken over de kracht van deze nieuwe technologieën. Een grote mogelijkheid kan gevonden worden in mentorprogramma’s die meer bieden dan de mogelijkheid voor jonge werknemers om te leren van doorwinterde veteranen. Mentorprogramma’s met mogelijkheden voor oudere werknemers om te gaan leren van deze jonge professionals, bijvoorbeeld over het gebruik van nieuwe technologieën, bieden een ongelooflijke meerwaarde voor een organisatie.