Nina2

Nina Timmermans: leren van sporters over werken met drive


Wat me fascineert is motivatie: wat drijft mensen om te doen wat ze doen? Die interesse zie je terug in mijn studie: ik heb Arbeids & Organisatiepsychologie gecombineerd met Sportpsychologie – beiden aan de UvA. En nu ga ik aan de slag bij Kessels & Smit. Ook daar zal motivatie voor leren en werk terugkomen als onderwerp. Omdat ik het belangrijk vind dat mensen werk doen waar ze voor warmlopen.

 

Motivatie in sport en werk

In de sportpsychologie is veel bekend over hoe sporters hun drive krijgen, behouden en hoe coaches die kunnen laten groeien. In de A&Opsychologie komt het thema ook wel aan bod, maar anders. Managers gaan ook anders om met motivatie dan sportcoaches. We kijken op het werk bijvoorbeeld meer naar externe drive. De energie die uit iemand zelf komt is soms zelfs helemaal ondergesneeuwd onder regels en doelen, functieprofielen, procedures, veranderplannen! Een woord als ‘weerstand’ komt bij de sportpsychologie bijvoorbeeld niet zo veel voor... In veranderliteratuur wel. Dat vind ik interessant.

 

Druk en spanning

In de sport werken we veel met druk en spanning. Wanneer is een situatie spannend genoeg, zodat je tot betere prestaties wordt uitgedaagd, en wanneer is hij te spannend, zodat je dichtklapt? Individuele sporters weten van zichzelf hoe dat bij hen zit. Hoe zit dat bij mensen op het werk? Sommige mensen presteren beter als ze een gesprek voorbereiden en anderen juist als ze het open ingaan, zodat het spannender is. Maar hebben we het daarover met elkaar? En helpen we elkaar dan om het voor te bereiden, zoals een sporter zich op zijn race voorbereidt?

 

Visualisatie

Sporters versterken hun mentale vaardigheden om met spanning om te gaan. Bijvoorbeeld door visualisatie te gebruiken. Schaatsers en bobsleeërs (sporten waar het gaat om controle) verbeelden hun race vooraf tientallen keren. In de hersenen ontstaan dan precies dezelfde patronen als wanneer je de race uitvoert. Dus het is een heel goede oefening, met als belangrijk voordeel dat je de uitkomst ook goed kan visualiseren. Een sporter kan een doelpunt naast schieten, maar in zijn visualisatie schiet hij natuurlijk raak! Zo oefen je het ‘juiste’ pad in je hersenen en je doet succeservaringen op. Dat is niet alleen belangrijk voor je zelfvertrouwen en je motivatie, maar geeft ook een richting waar je naartoe kunt werken.

 

We zouden volgens mij veel van dat soort technieken die in sport normaal zijn ook in arbeidsorganisaties kunnen gebruiken. Ik vind het boeiend om daarmee te experimenteren.

 

Career adaptibility

Een thema waarmee ik aan de slag wil is ‘career adaptability’: het vermogen om je loopbaan helemaal toe te snijden op je eigen drive en motivatie. Het heeft linkjes met job crafting, maar is iets breder. Het is een soort ontvankelijkheid voor nieuwe kansen op werk en banen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een hoge mate van career adaptibility vaak tevredener zijn over hun baan en ook effectiever zoeken als ze toe zijn aan een volgende stap.

 

Met een collega-student heb ik onderzoek gedaan naar de manier waarop je career adaptibility kunt versterken. Daarbij hebben we met mensen oefeningen gedaan waarmee ze scherper konden krijgen wat voor hen belangrijk is in werk. ‘Visualiseren’ was overigens één van die werkvormen. We vroegen mensen om hun ideale werk voor te stellen: “De wekker gaat, hoe laat is het, wat voor soort kleding kies je uit, hoe ga je naar je werk, hoe ziet het er daar uit…. “ We gingen dus niet vragen welke functie mensen zich zelf zagen doen, maar we lieten ze onderzoeken hoe een werkdag eruit zou zien. Dat klinkt misschien vreemd, maar door het je voor te stellen (ga je in pak of op je slippers, zit je in een kantoorgebouw of werk je vanuit huis…) wordt er al veel duidelijk. En herkennen mensen kansen op dat werk eerder in het dagelijks leven.

 

Aan de slag

Ik ben een echte doener, geloof dat je van ervaring heel veel leert. En ik zie er dus enorm naar uit om aan de slag te gaan als onderzoeker, adviseur en coach bij Kessels & Smit. Om mensen te ondersteunen om vol energie in hun werk te zitten. Dat is dan weer wat mij drijft….