Uitnodiging Take a Step 24 juni: Young Professionals

14 jun 11

Uitnodiging Take a Step 24 juni: Young Professionals

In een geweldig TED filmpje houdt een 12 jarig meisje, Adora Svitak, een pleidooi voor het idee dat volwassenen eigenlijk veel meer van kinderen zouden kunnen leren dan ze nu doen. Van hun wilde ideeën, creativiteit en optimisme - eigenschappen die van groot belang zijn voor innovatie! Leren over generaties heen is echter nog niet zo makkelijk.

 

Stichting Take a Step organiseert op 24 juni in Utrecht een middag om te verkennen hoe we in arbeidsorganisaties mensen uit alle generaties een krachtige bijdrage kunnen laten leveren aan organisatieontwikkeling en vernieuwing. Dit alles ter gelegenheid van de de lancering van Take a Step. Mocht je het leuk vinden om hier bij te zijn, lees dan verder!

 

Van meester - gezel naar...

Wat we vaak zien in samenwerkingsrelaties tussen generaties, leeftijden en ervaringsniveaus is dat we er onbewust toch van uit gaan dat de jongere van de twee vooral de lerende is en de oudere, meer ervaren van de twee de leraar. Deze ‘meester – gezel’ relatie stamt uit vroegere tijden waar het bijvoorbeeld in de Middeleeuwen bij de gilden het gebruik was om jonge vakgenoten langzaam door ervaren collega’s in het vakmanschap in te wijden. De aard van veel werk heeft echter een hele sterke ontwikkeling doorgemaakt. Processen worden steeds complexer. Veranderingen gaan sneller. Klanten stellen hoge eisen aan de kwaliteit van de dienstverlening. De mate waarin een organisatie in staat is om de kennis 'in huis' te benutten voor het voortdurend verbeteren en vernieuwen van producten en diensten is bepalend.

 

...samen werken en leren

Waar processen rechtlijnig zijn, er een beste manier van ‘doen’ is en er sprake is van een bepaalde mate van herhaling in het werkproces, blijft het overbrengen van kennis en vaardigheid door het afkijken en nadoen van een meer ervaren (die kan zowel jong of oud zijn, het gaat vooral om een bepaalde expertise) professional de meest geeigende vorm van kennis delen. Zodra processen echter complexer worden en vragen om creativiteit, innovatie, betrokkenheid en eigenaarschap, is er iets anders nodig. Met 'éénrichtingsverkeer' kom je er dan niet.

 

Een samenwerking gebaseerd op gelijkwaardigheid, nieuwsgierigheid, wederzijdse aantrekkelijkheid en openheid, waarbij beide partijen hun talenten worden aangesproken en van en met elkaar leren is dan veel passender.

 

Hoe vinden we elkaar?

Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak hebben we zelf niet eens door hoe hardnekkig onze patronen zijn in de samenwerking die ons beperken in de manier waarop we naar elkaar kijken: de jonge collega ‘moet eerst het vak leren voordat hij ergens over mee kan praten’ en verwacht van de senior dat hij ‘alle antwoorden’ heeft, die senior ‘staat echt niet meer open voor vernieuwing’ en ‘heeft zijn beste tijd gehad’. Hoe doorbreken we dat soort wederzijdse beeldvorming?

 

Take a Step event 24 juni

Take a Step is een stichting opgericht door Eefje Teeuwisse, Naomi den Besten (Kessels & Smit), Vera Maliepaard (RnRgroup), Frank Hulsbos (zelfstandig adviseur). Ons doel is om de samenwerking tussen verschillende generaties in organisaties te bevorderen ten behoeve van organisatieontwikkeling en –vernieuwing.

 

Vrijdag 24 juni organiseren wij een interactief en feestelijk event in NUtrecht om aandacht te vragen voor dit thema (van 14.00 – 17.00 uur, aansluitend een borrel). We ontwerpen samen de organisatie van de toekomst, innovatief en aantrekkelijk voor mensen van alle generaties en leeftijden. Mocht je het leuk lijken om hierbij aan te schuiven dan ben je van harte welkom!

 

Bekijk hier de uitnodiging en het programma.

 

Direct aanmelden kan ook via deze link of stuur een mail naar eteeuwisse@kessels-smit.com of ndenbesten@kessels-smit.com.


Reageer op dit item

Naam

E-mail

Reactie

 


Andere interessante blogs op het thema “Activiteiten” voor jou geselecteerd:


Een ongeval op het werk, doodnormaal

12 feb

Een ongeval op het werk, doodnormaal

Het is in Nederland niet vanzelfsprekend dat je ’s avonds gezond thuiskomt van je werk. In 2016 gold voor ten minste 2500 mensen dat ze met een ernstig letsel hun werkplek hebben verlaten. ISZW publiceerde in juni jl. een rapport over ernstige arbeidsongevallen. In het...

De Imperfecte Nacht - de gewelfde poortjes naar de Ander

26 jan

De Imperfecte Nacht - de gewelfde poortjes naar de Ander

Bij een imperfect boek, hoort geen perfecte blog. [ In deze blog zal ik net... ] Van de week was de boekpresentatie van Imperfecte Adviseur. Tijdens De Imperfecte Nacht hebben we met een groep persoonlijk uitgenodigde gasten onderzoek gedaan naar onze eigen imperfectie. In deze...

De presentatie van je onderzoek inrichten als ontwerpsessie

5 okt

De presentatie van je onderzoek inrichten als ontwerpsessie

Als je onderzoek doet in een organisatie, wil je dat mensen leren van het onderzoek. Dat lukt het beste door mensen in het onderzoek een rol te geven. Soms lukt het niet alle belanghebbenden een plek te geven tijdens het onderzoek. Dan komt het aan...

Data-analyse samen met een grote groep betrokkenen doen

28 sep

Data-analyse samen met een grote groep betrokkenen doen

Praktische methode om tot gedeelde inzichten te komen Als je onderzoek doet in een organisatie, wil je dat mensen leren van het onderzoek. Na afloop mogen meelezen met het rapport kan informatief zijn, maar leidt zelden tot leren. Het leren gaat een stuk gemakkelijker...

Neem je talenten onder de loep

20 jun

Neem je talenten onder de loep

Weet jij eigenlijk waar je goed in bent? Heb je al eens stil gestaan bij wat jou energie geeft en wat energie vreet? Wat zijn die activiteiten waar je naar uitkijkt of waarbij je de tijd uit het oog verliest? ...

MADE als plek om uit te wisselen en te ontwerpen - 2

8 jun

MADE als plek om uit te wisselen en te ontwerpen - 2

Vorige week organiseerden we een ‘Make a Difference Event’. Geen jubileum of lustrumviering, geen strategische conferentie, maar een experiment om ruimte te creëren voor collectieve reflectie en onderzoek - door onszelf en anderen uit ons netwerk - naar de vraag: wat willen en kunnen we nog meer neerzetten om bij te dragen aan het welzijn en leervermogen van individuen, wijken en organisaties.

Het vorige blog beschreef de aanleiding en focus, hier een impressie van wat er gebeurde toen 250 betrokken en bevlogen mensen in één ruimte samen kwamen voor drie dagen, en we ze uitnodigden om hun verhalen, ideeën, vragen en dromen te delen en om te zetten in creativiteit….

De stad als spiegel

17 nov 16

De stad als spiegel

Sofie Hendrikx en Kris Snick zijn beide gepassioneerd door de energie, creativiteit en innovatie die ontstaat in steden. Terwijl we voor een teambuilding of het oplossen van een complex probleem vaak de rust en bezinning van de hei opzoeken, kiezen Sofie en Kris ervoor om teamdagen en interventies ook midden in de complexiteit en dynamiek van de stad te organiseren. Want net zoals de natuur, is de stad een bron voor leren en ontwikkeling.

Dit item is niet beschikbaar in het Nederlands.

22 okt 16...
vorige
1 2 3 ... 24 25 26
volgende